Redan 1912 väcktes tanken på en folkhögskola i Vadstena och 1916 bildades Vadstena folkhögskoleförening. Frågan om lämpliga lokaler var det stora problemet. Möjliga platser diskuterades genom åren och 1943 kom förslaget om att inrätta skolan i vandrarhemmets lokaler i Vadstena munkkloster. Där kunde de 24 första eleverna komma till skolstart den 15 oktober 1945, 33 år efter att tanken på en folkhögskola först presenterats.
– Snacka om tålamod, säger pedagogen Anita Gustavsson, när skolan utifrån rådande omständigheter, har ett lågmält 75-årsfirande.
Skolans elever bjöds på fika och under eftermiddagen samlades skolans personal och styrelsen för folkhögskolestiftelsen för att äta tårta.
– En sådan här dag skulle man velat dra på och fira rejält, men det går ju inte när det är en pandemi, säger Karin Nyström, tidigare rektor på skolan då hon i ett tal summerar skolans historia.
Ingrid Cassel, ordförande i folkhögskolestyrelsen Vadstena folkhögskola, höll tal i samband med att skolans födelsedag uppmärksammades.
– Jag tror att man kommer att minnas det här jubileumsåret, säger hon.
Hon berättar om en besvärlig vår då skolan fått ställa in saker och ställa om undervisning och annat.
– All personal har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.
I skolans tidiga historia fick de ställa om. De hade bara vinterkurser i början. På våren skulle allt flyttas ut och förvaras för att ha vandrarhem i lokalerna. Det upprepades varje år till 1956.