Som vi tidigare berättat hamnar orten på plats 63 bland landets totalt 290 kommuner. Det innebär en klättring, 156 steg upp, sedan 2015.
Enligt Svenskt näringsliv är syftet med undersökningen att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller 18 faktorer och bygger på frågor till företagen ställda under det första kvartalet 2021, samt statistik från SCB och kreditupplysningsföretaget (UC).
Är det viktigt med en sådan här undersökning?
– Jag tycker att det är en styrka att det är en attitydsundersökning, för någonstans är det viktiga vad företagen tycker. Det finns ingen exakt vetenskap. Det går inte att säga att den här kommunen är bäst att driva företag i, säger Johan Gustafsson, regionchef för Svenskt näringsliv.
Han tror att det finns flera skäl till Vadstenas framgångar.
– Min bild är att man jobbar väldigt bra med frågorna i Vadstena och att det finns en förståelse bland företrädarna för kommunen, politiker och tjänstemän, för företagens vardag.
Han tror att det också handlar om gott samarbete mellan parterna.
Samtidigt framhåller regionchefen att det är de långsiktiga förändringarna och trenderna som spelar störst roll.
– Att Vadstena klättrar så mycket sedan 2015 kanske beror på att man jobbat mycket med frågorna, i 10–15 år.
Något Johan Gustafsson samtidigt tycker är intressant är att det ofta finns en väldig spännvidd mellan vad olika företag tycker i undersökningen.
– Även i en kommun som Vadstena så kommer det att vara vissa som säger: "Det är utmärkt, det kan knappt bli bättre att driva företag här", medan något annat företag säger: "Det mesta är pyton".
Medan dialogen mellan kommun och företagare får höga poäng i Vadstena är betygen sämre för mobilnät och bredband, vägnät, tåg och flyg.
– Jag kan förstå att företagare i Vadstena inte är lika nöjda med infrastrukturen som Mjölby, som har både tåg och E4:an, säger Gustafsson.
Jessica Hallros, näringslivschef i Vadstena, säger att hon ser ett värde med en undersökning där företagare lokalt har möjlighet att tycka till.
– Ja, det är jätteviktigt. Ett bra företagsklimat är ju en indikator på att man som företagare tycker att det finns bra förutsättningar att driva sin verksamhet och att man har förståelse för sina förutsättningar, säger hon.