Sommar-knäppen blev en köldknäpp

Kallt var det. Mer som en höstknäpp än en sommarknäpp. Men knäpp som knäpp. Vadstenaborna letade sig i alla fall ut på gatorna, även om den riktiga festivalträngseln uteblev.

Viola Jansson och Hans Larsson trotsade glatt regnvädret. Några större inköp blev det dock inte längs marknadsgatan, bara en påse brända mandlar.

Viola Jansson och Hans Larsson trotsade glatt regnvädret. Några större inköp blev det dock inte längs marknadsgatan, bara en påse brända mandlar.

Foto:

vadstena2004-07-12 06:13

Det börjar bli tjatigt att recensera regn, men här följer i alla fall ännu en blöt artikel. För liksom så mycket annat den här sommaren blev Sommarknäppen i Vadstena en paraplyernas tillställning.

- Jag håller ut.

Orden kommer från konsthantverkaren och knallen Karl-Henry Sandström och beskriver ganska väl vad lördagen handlade om för många av försäljarna längs gatorna i Vadstena - att hålla ut och hålla värmen.

Tältar på torget

Karl-Henry Sandström kommer från Hova i Västergötland och åker främst på medeltidsmarknader där han säljer sina konsthantverk i trä. Han hade egentligen inte planerat in Sommarknäppen men bestämde sig i alla fall på fredagsmorgonen för att ge den ett försök. På frågan om han ångrar det beslutet drar han på svaret en stund.

-- Ångrar och ångrar, det är klart att det blev lite kallt i morse när det regnade in i gapahuket.

I vad för nåt sa du?

- Gapahuket. Ett slags vikingatält, säger konsthantverkaren och pekar på ett grönt jättetyg som sitter uppspänt på en stång i anslutning till försäljningsståndet. Därunder har han tillbringat den kalla och blöta sommarnatten.

En bit bort från Karl-Henry Sandströms gapahuk står Tage och Harriet Jarlstrand och spänner upp plast för att skydda cd-skivorna i sitt stånd mot regnet. Inte heller hos dem är kundströmmen särskilt strid.

Långkalsonger

- Min fru kan sälja precis vad som helst till vem som helst, när som helst. En gång sålde hon två par långkalsonger och en ylletröja mitt i sommaren till en man som bara kom in för att titta lite, säger Tage Jarlstrand i ett försök att se ljust på situationen. Han tillägger dock efter en titt på det ganska öde torget:

- Fast i dag blir det nog inte någon jättevinst. Jag hade hoppats mycket på Vikingarnas sista. Den hade sålt bra om bara solen kunde titta fram.

Fäktning på torget

Borta vid slottet gör tivolit sitt bästa för att höja temperaturen med blinkande neonlampor och musik på högsta volym och trots regnet börjar folket att leta sig ut på gatorna.

En grupp sticker ut från mängden. Det är skådespelarna från Gräsgården som passar på att marknadsföra sommarens uppsättning av Hamlet med en fäktningsduell mitt i stan. Värjorna viner i luften i duellen som slutar med seger för Hamlet. Två träffar mot motståndaren Laertes en.

Corren får en pratstund med Hamlet alias Pontus Plaenge.

- Den här sommaren har vi bestämt att vi spelar oavsett väder. Det finns inte så mycket annat att välja på, säger han leende.

Och trots lågtrycken har pjäsen gått för högtryck med ett snitt på 100 besökare per kväll.

Borta i hamnparken är det några som inte bryr sig om lite regn.

Vadstena brukshundklubb har uppvisning i agility och hundarna viftar på svansen och ser ut att trivas utmärkt i droppet från de höga träden. Farten och tekniken är imponerande när de får chans att visa vad de går för på hinderbanan.

Att agility är en publikvänlig sport råder det ingen tvekan om. Det är som om hundarnas lekglädje smittar av sig och sprider lite energi och värme också ned i iskalla sommarknäppsfötter.

erik wiman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om