"Det var väntat och det är den vägen det måste gå"

Från Solörs sida menar man att optionen i avtalet inte har laglig grund och lämnade därför inte ifrån sig fjärrvärmeanläggningen när avtalet löpte ut.

Fjärrvärmeverket i Vadstena ägs och drivs av Solör Bioenergi Öst AB.

Fjärrvärmeverket i Vadstena ägs och drivs av Solör Bioenergi Öst AB.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2021-08-04 18:00

– Då blir det ju tyvärr så att kommunen får stämma oss. Det var väntat och det är den vägen det måste gå. Så vi upplever inte att det är något konstigt egentligen, säger Anders Pettersson, Solörs vd.

Han anser att det finns flera anledningar till att kämpa emot kommunens beslut.

– För det första anser vi att vi faktiskt har rätt enlig lagen och vill få det prövat. Och vi tror att lagen är på vår sida. För det andra är en kommersiell katastrof och det tredje är att vi inte ser någon form av hållbarhet i den lösning kommunen vill ha, säger han och fortsätter:

– Det är helt vansinnig det som pågår. Det är så stora kommersiella förluster för alla involverade. Man ska köpa den här anläggningen och sedan ska man i princip stänga av den.

Den information som presenterats tidigare anges att fjärrvärmeverket i Vadstena bara ska kopplas in som komplement vid toppar då extra mycket fjärrvärme behövs. 

Enligt Solör är anläggningen värd drygt 200 miljoner medan kommunens anlitade konsulter menar att den är värd knappt 120 miljoner, vilket är den summa kommunen i stämningsansökan angett att de vill lösa in anläggningen med.

– Solörkoncernen har värderat om våra tillgångar och bland annat Vadstena och det har vi gått igenom med våra revisorer, säger han och hänvisar till att företaget haft stark tillväxt på grund av förvärv.

Anders Pettersson påpekar att den stora frågan är något annat än att man har satt olika värde på anläggningen.

– Tanken är att den ska ersättas med ett gigantiskt rör från Mjölby. I min värd kan det inte vara något hållbart i det. Att stoppa en väl fungerande och helt fossilfri anläggning i malpåse och ersätta det med 18 kilometer rör, säger han.

Solör har i närtid gjort mångmiljoninvesteringar för att göra fjärrvärmeanläggningen i Vadstena fossilfri. Utifrån detta ser Anders Pettersson det som helt onödigt att dra igång ett sådant projekt som att dra rör från Mjölby.

Vadstena kommun har i stämningsansökan även ställt ett skadeståndskrav motsvarande drygt 800 000 kronor i månaden.

– I samband med att kommunen sade upp fjärrvärmeavtalet sade de även upp det rabattavtal de hade. De har sedan 29 mars fått betala enligt normalprislistan. Skadeståndet de yrkar är egentligen skillnaden mellan vad de skulle haft om rabattavtalet inte sagts upp.

Karta: Fjärrvärmeverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!