Strand om kylda maten: "Vi ser att det gör en skillnad"

Någon utvärdering av den kylda maten är inte gjord men socialchef Caroline Strand säger att det hon hört är positivt.

Enligt socialchef Caroline Strand har förändringen till att leverera kyld mat, istället för varm, blivit positivt för hemtjänstens organisation.

Enligt socialchef Caroline Strand har förändringen till att leverera kyld mat, istället för varm, blivit positivt för hemtjänstens organisation.

Foto: Anne-Lie Anderson

Vadstena2022-02-01 06:00

– Vi har inte kunnat prioritera att göra utvärderingen under pandemin. Men jag har ställt frågor till hemtjänstpersonal och fått veta att det funkar bra. En del tycker att det är en bättre lösning. Sen finns det säkert några som tycker annorlunda.

Enligt Strand har förändringen gjort att hemtjänsten kan planera bättre. Maten är klar från klockan tre på eftermiddagen, dagen innan, och personal tar den med sig när de gör andra insatser. En del portioner levereras redan på kvällen, andra på morgonen.

– En del behöver hjälp och stöd att värma maten, då gör vi det. Sen har vi några som inte har några andra insatser och då blir det en liten lunchrunda för dem.

Att den kylda maten skulle ha sämre kvalitet säger hon är tråkigt om det är så. Men att den skulle vara fryst dementeras.

– Vi har inte maten i de graderna, men den måste vara väl kyld för att klara reglerna. Om den skiljer kvalitetsmässigt är självklart något vi måste diskutera med Cullinar.

Kommunen levererar 70 till 90 portioner per dag, vilket legat ganska konstant.

Sparar ni 750 000 kronor?

– Det vi ser är att vi har kunnat effektivisera bemanningsmässigt. Men sen är det svårt att säga vad som är vad i kostnaderna under 2021. Men vi ser att det gör en skillnad.

Har du ätit maten själv?

– Nej det har jag inte. Jag har provsmakat kyld mat i andra kommuner men inte denna. Men jag äter kyld mat, värmer mat ofta och jag köper också kyld mat i livsmedelsaffären. Och jag har ätit Culinars mat och den är fantastiskt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!