Precis som i deras långfilm "Småstad" är stora delar inspelade i Vadstena.
Nils Petter Löfstedt säger att i den tid vi lever nu vill vi mäta allt överallt.
– Men det som får en verksamhet på en förskola att fungera, det är de som jobbar där och vad de gör i varje stund för att det ska bli så bra som möjligt för alla som jobbar där och alla barn. Och det är det omätbara.
Ämnet för dokumentärfilmen är barnomsorg och äldreomsorg.
– Jag har själv jobbat inom omsorgen under många år och har väldigt länge tänkt att det finns en väldigt stor berättelse om den här världen.
Dessutom har brödernas mamma arbetat i förskolan och pappan på dåvarande Birgittas sjukhus samt på rättspsyk. Nu närmade de sig pensionen.
– Och jag kände att jag vill vara med på deras jobb innan de slutar. För de är så himla skickliga på sitt jobb. Om man jobbar i en industri till exempel och är jättebra på att köra en maskin, då ser man till att nån går bredvid och lär sig allt som den här personen kan. Men vi tar inte hand om kunskapen på samma vis när vi jobbar med människor, anser Nils Petter Löfstedt.
Han filmade föräldrarnas sista tid på sina arbetsplatser.
– Sen så har filmen vuxit vidare från det.
Mamman arbetade på förskolan Smultronstället och han har även filmat på förskolan Gullvivan och vårdboendet Vätterngården. Filmen har formats av vilka människor han har träffat, vad han har pratat om med dem och vad de har tyckt.
Det kan förstås vara lite känsliga verksamheter att få komma in och filma i.
– Genom hela filmen så har det varit lite upp och ner men i Vadstena så gick det förhållandevis lätt eftersom folk kanske vet vem jag är.
Nils Petter Löfstedt tycker att de som har valt att vara med i filmen är modiga.
– Det är väldigt modigt för man är ganska utsatt att ha med en kamera när man jobbar.
En svårighet är också, menar han, att det inte är så tydligt för en själv vad ens yrkesskicklighet är om man jobbar i förskolan eller i äldreomsorgen, det finns lite få ord för det. Han tror att filmen är extra viktig eftersom den visar på detta.
Vissa som är med fick han övertala ganska länge.
– Det handlar om att man måste känna en trygghet i att vara med i det här.
Kommunen erbjuder alla medarbetare på Wasagården, Vätterngården, Gullvivan, hemtjänsten och hemsjukvården att se filmen.
Den 8 november är det sedan biopremiär. Över hundra biografer är bokade, han har aldrig varit med om ett sådant drag kring någon film som han har gjort.
Han fastslår till sist:
– Det har varit underbart att filma i Vadstena!