Greta Thunbergs skolstrejk utanför Riksdagen har uppmärksammats runt om i världen. I Vadstena är det tre elever från Petrus Magni som tagit kommandot att manifestera för politikerna något som de, tidigare sagt, ser som en möjlighet – snarare än en skyldighet.
Ett 50-tal personer fanns på plats under morgonen, såväl elever som allmänhet och några politiker. Ungdomarna satt utspridda både på gräset och vid bänkar där de pratade, spelade kort och åt matsäck. Flera hade också tagit med skyltar med miljöbudskap. Tanken var att kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) skulle ta emot ungdomarna i ett rum inne i kommunhuset för samtal, men istället gick han runt bland grupperna på plats.
Linnéa Henriksson från Petrus Magni tycker att det är viktigt att visa sin ståndpunkt vad gäller miljön.
– Det känns som något jag står för och det är kul att träffa folk med samma åsikter. Det är viktigt med klimatstrejk för det känns som många inte tar det seriöst, säger hon.
Vad hoppas ni få ut av det här?
– Att politikerna ska få upp ögonen för oss ungdomar. Det är vår framtid som står på spel.
Gör du något själv för klimatet?
– Jag äter mycket vegetariskt och tänker extra mycket på det i skolan. Jag åker buss, eftersom jag bor på landet. Jag handlar även en del på second hand. Jag är oftast mer nöjd för det blir som ett fynd som ingen annan har, säger Linnéa.
Vadstenaparet Åsa och Karl Firth är också på plats utanför kommunhuset.
– Det är fantastiskt att barnen gör det här. Jag känner en enorm stolthet för dem som utövar civil olydnad, säger Åsa.
Hon berättar också att hon och maken tagit klimathoten på stort allvar och förändrat mycket i sin livsstil.
– Vår generation är en del av problemet genom vårt sätt att leva, säger hon och fortsätter:
– Jag kommer aldrig mer att flyga. I sommar ska vi åka tåg till England.
Paret äter också närproducerad och ekologisk mat och tar tillvara på råvarorna, berättar Åsa Firth.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson säger att det uppstått flera intressanta diskussioner under morgonen med eleverna.
Hur ska du förvalta deras budskap?
– Vi lyfter intressanta förslag och synpunkter rakt in i kommunhuset och tar hand om det. Sedan försöker vi hitta någon mer mötesplats för framtiden. Det behöver ju inte vara skolstrejk för att vi ska diskutera miljöfrågor och andra samhällsfrågor, säger han.
Kan du förstå att de strejkar?
– Ja, det kan jag.