Anders Düring, sångpedagog på skolan sedan 35 år tillbaka, bekräftar att åtta personer, varav fyra heltidsanställda, fått besked om att de inte får vara kvar.
– Vi fick redan den 13 april beskedet att Folkuniversitetet avser att pausa utbildningen, säger han.
Vad det innebär konkret för framtiden kan han inte säga. Enligt Düring ska skälet till att utbildningen nu stoppas bero på omvärldsläget och informationen de fått är att huvudmannen ska ha ett underskott som gör att man inte har råd att driva linjen inför kommande läsår.
18 utbildade elever har nu gått på sommarlov och de som skulle ha börjat i höst har, enligt personal på skolan, i dagarna fått besked om att de inte kommer att få börja.
Anders Düring säger att han själv fick onda aningar när beskedet kom att ledningen från Stockholm ville träffa personalen.
– Det har inte signalerats någonting innan. Det är det vi är besvikna på. Hade vi fått veta om den här planeringen i förväg hade vi kunnat jobba mycket mer intensivt och en eventuell ny huvudman hade kunnat få tid på sig att förbereda frågan. När allting kommer så sent så finns det ingen, som jag uppfattar det, möjlighet att hinna komma igång till hösten. Då blir det en paus vare sig man vill eller inte, säger han.
Personal på skolan har i ett inlägg i sociala medier berättat om det som nu sker och nyheten har mötts med stort engagemang av både allmänhet och representanter inom kultursektorn.
– Just idag ser jag att det kommit till 700 följare. Det ger mig energi och man ser hur viktigt det här är för Vadstena kommun. Jag är glad över stödet, säger Düring.
Han tror att det kommer att bli svårt för huvudmannen att återuppta utbildningen igen. Samtidigt framhåller han hur viktig den har varit och är för många sångare och pianister.
– Det är många operasångare i toppen som gått vår utbildning.
Musiklinjen i Vadstena startade 1975 och drevs i Folkhögskolans regi, med stiftet som huvudman. Inriktningen mot piano och sång, med Romansinterpretation, gjordes 1989, enligt Düring.
Även med folkhögskolan som drivande part uppstod en situation där skolans framtid utreddes, 2016, innan Folkuniversitetet kom in i bilden 2017.
– Det var en ganska utdragen process, men utbildningen rullade på under tiden. Folkhögskolan var väldigt schysst i det och linjen stängde aldrig ner eller pausades utan skolan lät den fortsätta ända tills bytet, säger Anders Düring.