Semestertips: Besök det levande slottet

Vadstena slott är i högsta grad en levande byggnad året runt. Men just nu pågår högsäsongen.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2019-07-27 17:00

Tom Andersson är platschef på Vadstena slott och han berättar om slottssommaren:

– När det verkligen drar igång är i juli månad. 8 juli till och med 11 augusti med öppet hela dagar och fem till sex guidningar om dagen plus kvällsguidning.

Varför ska man besöka Vadstena slott?

– Man får se en väldigt gammal, historisk byggnad, som är mycket välbevarad. Som också återknyter till en väldigt viktig period i Sveriges historia. Den här Vasatiden när det händer väldigt mycket som är betydelsefullt för Sverige. Huset i sig är 500 år gammalt. Det är ju något visst med de här gamla stenslotten, de gigantiska salarna och sådant. Det är som att gå in i en annan värld när man går in i slottet.

Slottet är ju inte vara en byggnad av sten och trä och stora salar utan Vadstena slott inrymmer också alla händelser som löper genom historien, av alla de människor som befolkat byggnaden.

– Bara man gräver lite i detta så hittar man så mycket mer. Det har ju hänt en massa saker här på slottet. Gustav Vasa gifte sig här, för tredje gången. Slottet har varit i krig, när danskarna kom och brände här. Slottet är ju en stor del av Vadstenas historia. Både klostret och slottet har varit så centrala ända sedan de byggdes, på så många olika sätt.

Tom Andersson framhåller att även om man inte har något som helst intresse av historia så är ända Vadstena slott en magnifik byggnad att besöka. En massiv byggnad och sedan tillkommer hela området omkring som tillsammans med Vadstena blir en helhet.

Har du själv några favoriter här på slottet?

– Det finns ju ett par vissa speciella rum som i för sig inte är imponerande utan det är mer detaljer, vissa tak. På fjärde våningen har vi ett sådant som är välbevarat sedan det målades på tidigt 1600-tal. Däruppe i lilla Rikssalen har vi också i en sittbräda i en nisch, ett inristat kvarnspel. Det visar också byggnaden som levande, någon har suttit där och ristat in för att kunna spela det här spelet. Många trädetaljer i slottet är spännande för de är så fint gjorda. Under själva taket till exempel. Den konstruktionen är en väldigt häftig del av byggnaden.

Ulf Lundell spelar ju här i sommar - vad tror du Gustav Vasa skulle tyckt om det?

– Jag tror nog att så länge Ulf Lundell hade dragit in pengar till kronan så hade Gustav Vasa varit rätt så nöjd. Så vida han inte skriver något alltför kritiskt. Då hade nog Gustav gett honom en uppsträckning.

Vadstena slott

Uppfört som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa.

Slottet byggdes i syfte att skydda Stockholm och riket från eventuella danska och småländska attacker.

Påbörjades år 1545 och i och med uppsättandet den andra av två praktgavlar anses slottet vara färdigbyggt år 1620.

Gustav Vasa vistades inte ofta på slottet. År 1552 gifte han sig med Katarina Stenbock i Vadstena klosterkyrka och bröllopsfesten hölls då på slottet.

Det är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Smärre förändringar har gjorts på slottets tornhuvar och lanterniner under senare delen av 1600-talet.

Efter att kungligheterna lämnat slottet i början av 1700-talet kom slottets salar att användas bland annat som damastväveri och spritförråd.

År 1899 flyttade landsarkivet in i slottets östra halva, i väntan på permanenta lokaler i Linköping, men dessa lät vänta på sig och arkivet finns kvar i Vadstena slott ännu 2019.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om