Såg du norrskenet över Östergötland?

Under tisdagskvällen fanns chansen att se norrsken över Östergötland. – Kul att ni fått in bilder, synd att man inte var ute och kikade igår, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI.

Sofia Sjöstrand såg det här norrskenet över Mjölby.

Sofia Sjöstrand såg det här norrskenet över Mjölby.

Foto: Sofia Sjöstrand

Vadstena2017-11-08 11:11

Norrsken, Aurora Borealis, är en ovanlig företeelse. Ovanligare ju längre söder ut man kommer. Men igår fanns chansen åtminstone, utanför Vadstena.

– Det är ju jättehäftigt för att vara Östergötland, säger Marie Hagbom, en av dem som såg himlafenomenet.

Hon har bott i Kiruna och har en del erfarenhet av norrsken. De var ute och åkte bil vid halv åtta på kvällen, redan då misstänkte de att det kunde bli av, det var gröna färger på himlen. Vid 23.15 var de redo med kameran ute på landet långt från gatuljusen.

– Vi lyckades stå när det var som häftigast. Ljuset flammade och ändrade sig hela tiden, allt från stående dansande stavar till slöjor. Och fantastiska färgskiftningar. Det var så pass ljust att det fastnade på bild! Bilderna är tagna mot Motala-hållet.

Enligt SMHI är det svårt att få syn på fenomenet.

– Det handlar mycket om tur, och sen kan det fort gå över igen, säger Lasse Rydqvist. Men de två senaste vintrarna har det varit riktigt bra norrskenssäsonger. Det har setts så långt ner som i Skåne. Men normalt är det enstaka tillfällen som det kommer så lång ner i landet som Östergötland.

Polarsken uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 km höjd. Det finns både norrsken och sydsken, förekomsten varierar i takt med solens aktivitet och de kan ses oftare när antalet fläckar på solen är stort. Chansen att få syn på norrsken och är därför knutet till den så kallade solfläckcykeln, som är cirka elva år lång. Att bevaka Norrsken är inget som egentligen ligger på SMHI:s bord.

– Vi gör inga egna prognoser om när man kan se dem. Men det behöver ju också var klart väder och för det gör vi ju prognoser. Natten till fredag ser det ut att vara klart.

Störst chans är att se norrsken runt klockan 22 (se faktaruta). Det går egentligen att observera norrsken även i dagsljus men då krävs särskilda instrument. Polarskenet uppstår på mycket hög höjd (över 100 km) och har alltså ingen direkt koppling till det vanliga vädret som utspelas under 10 km. Däremot kan solvinden, som ju genererar polarskenet, påverka vädret i rymden. Det vill säga satelliter och rymdfarare påverkas.

Det finns något som heter KP-index, ett mått för hur långt söder ut det finns chans att se norrsken.

– Ju högre värde desto längre ner i latituderna tar det sig. På fredag ligger det runt 5, det är i höjd med Uppland. Förmodligen inte så långt ner som Östergötland. Natten till i dag var indexet nästa uppe på 6, alltså i höjd med Gotland.

Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas i början av 1600-talet. Aurora var morgonrodnandens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. Tillsammans blir det nordligt morgonljus.

I folktorn kunde norrskenet vara ett dåligt omen, särskilt om det lyste rött. Då sågs det som förebud om eldsvådor, örlog och farsoter. Ibland kombinerades dessa farhågor med kristna tankar om att Gud hade blivit förargad.

Norrsken

Norrsken uppstår när energirika elektroner från rymden (mestadels från solen) faller in mot jordatmosfärens övre del.

Elektronerna följer magnetiska fältlinjer från de yttre delarna av magnetosfären (se bild magnetosfären) och träffar atmosfären längs en excentrisk oval runt vardera magnetiska polen, norrskensovalen. Denna oval, som anger norrskenets geografiska fördelning vid en viss tidpunkt, ligger normalt på cirka 67° magnetisk latitud på nattsidan av jorden och cirka 80° på dagsidan.

I Sverige inträffar magnetisk midnatt omkring klockan 22 och norrsken kan då ofta ses i de allra nordligaste delarna av landet. Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas hela ovalen och förskjuts därmed mot söder, samtidigt som norrskenen blir intensivare. Vid sådana tillfällen kan man se norrsken även i mellersta och södra Sverige.

Norrskenet har olika karaktär i olika delar av ovalen. I den del som syns före magnetisk midnatt är lugna bågar vanligast, omkring midnatt bryter norrskenet ofta upp i aktiva strukturer, och på morgonsidan uppträder diffusa, fläckvisa och stundtals pulserande norrsken.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om