Den här veckan arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för första gången en så kallad krisberedskapsvecka, där Vadstena och Motala är två av de kommuner som valt att delta.
– Vi vill att folk ska få en tankeställare, säger Sofia Löf och visar en checklista över föremål som är bra att ha hemma vid nödläge.
– Många tänker inte på vad man behöver om till exempel elen slutar att fungera. Då är det bra att ha en radio som går på batterier för att få information om vad som har hänt.
En samhällskris kan vara alltifrån vatten- och elbrist till naturkatastrofer och krig. Kommunerna har en skyldighet att regelbundet göra risk- och säkerhetsanalyser för att se vilka risker som är mest sannolika.
– Som kommun har vi ett geografiskt ansvar. Vi måste alltså värna om både de som bor här, men också människor som är på besök i stan, säger Sofia Löf.
Vilka är de största riskerna i Vadstena?
– Att vatten- och elförsörjningen drabbas, och påverkan av väder. Vi har till exempel haft vintrar där vägarna har varit igensnöade så att hemtjänstpersonal inte har kunnat ta sig till sina brukare. Då är det vår uppgift att lösa det.
Efter andra världskriget var Sveriges kommuner tvungna att ha skyddsrum dit medborgare kunde gömma sig vid en eventuell attack. Men det kravet är sedan några år tillbaka borttaget. Idag är det MSB som ansvarar för landets omkring 65 000 skyddsrum.
– När jag började jobba på kommunen 2010 hade vi i uppdrag att ta bort skyddsrummet, så nu finns det inte kvar. Men med tanke på att vi lever i en mer orolig värld idag, så tror jag att kravet kommer att återinföras om några år, säger Sofia Löf.