Försäljning av Vökby-aktier till Utsikt Bredband AB som ägs av Tekniska Verken har varit en debatterad fråga och Konsensus har ifrågasatt riktigheten i hur bolaget värderats.
Nu har ärendet slutgiltigt varit uppe i kommunfullmäktige som fattade beslut om att aktier ska säljas enligt den plan som föreslagits. Det innebär en rad försäljningar av aktier som i slutänden ska leda till att Utsikt Bredband AB ska äga 40 procent av aktierna i Vökby Bredband AB och att Vadstena, Ödeshög, Boxholm och Ydre kommuner genom SmåNet AB äger resterande 60 procent.
Syftet är att skapa ett öppet bredbandsnät, vilket ska ge kommuninvånarna större möjlighet att välja tjänsteleverantör.
– Uppdraget har varit att hitta en långsiktig och stabil ägare som kommer att erbjuda ett öppet nät och kunderna ska kunna välja tjänsteleverantör, säger kommunfullmäktiges ordförande Arne Sjöberg (M).
Bengt-O Petersson (K) ifrågasatte, under fullmäktigesammanträdet, hur Vökby värderats inför försäljningen av aktierna. Han framförde under sammanträdet ett yrkande på att aktierna skulle värderas innan försäljning.
– Den värdering som är gjord är gjord internt så vad vi efterlyste var att en värdering av en oberoende värderingsman som är branschkunnig, säger Bengt-O Petersson.
På plats under sammanträdet fanns Jonni Harrius och Göran Lundström som företrädde Vökby och informerade.
– Det finns en bestämmelse, i den överenskommelse som låg på bordet, att beslutet gäller under förutsättning att kommunerna fattar i sak likalydande beslut. Om värderingen ska göras om till annat än det Utsikt accepterat som tänkta köpare då riskerar ju hela avtalet att falla, säger Arne Sjöberg och fortsätter:
– Då är vi nästa tillbaka på ruta ett.
Kommunstyrelsens förslag ställdes mot Bengt-O Peterssons förslag när ärendet skulle upp till beslut.
– Fullmäktige valde att gå på kommunstyrelsens förslag, säger Sjöberg.
– Majoriteten gick ju på kommunstyrelsens förslag. Det är ju inget att göra åt, men nu har vi framfört vår synpunkt och vi tycker den är viktig, säger Bengt- O Petersson.
Han anser att det är beklagligt att ärendet kommit upp så pass sent i Vadstena. I några av de andra samarbetskommunerna var frågan uppe i slutet av förra året.
– Det är tråkigt att Vadstena ligger så sent att de använder tidsargumentet som en omöjlighet för att genomföra en värdering, säger han.