Skyfallet i Vadstena – så fungerade dammen

När vi når Peter Karlsson (M) kommunalråd och kommunstyrelsen ordförande, är han smått lättad över att läget lugnat ner sig.

Fördröjningsdammen mellan Kungsvallas idrott- och industriområde är en buffert som kan ta hand om stora mängder regnvatten.

Fördröjningsdammen mellan Kungsvallas idrott- och industriområde är en buffert som kan ta hand om stora mängder regnvatten.

Foto: Pelle Johansson

Vadstena2023-08-04 06:32

Han berättar att det i Vadstena på kort tid på onsdagen kom cirka 100 mm regn, som måste ta vägen någonstans.

–  Det är förvånansvärt att det inte var fler fastigheter som drabbades av vattenskador med så mycket nederbörd.

Enligt Peter Karlsson har det under gårdagen blivit vattenskador i källarlokalerna på både St Persskolan och Petrus Magni skola. Men hur stor omfattning det är på skadorna kan han ännu inte svara på. 

– På St Persskolan har skadan har kunnat minimeras eftersom inga möbler flyttats in ännu. 

Han fortsätter:

– Det var både bra och dåligt att det hände. Det bra är att vi hinner åtgärda problemen innan elever och lärare flyttar in.

Han menar också att det blir en möjlighet att se över om det finns ytterligare brister att åtgärda i fastigheterna.

– Ofta sitter problemen i ledningarna utanför fastigheterna, men det kan också vara att det helt enkelt faller ner för mycket regn på samma gång. Men det håller på att analyseras av experterna just nu.

Mellan Kungsvallas idrottsområde och industrierna ligger sedan ett år tillbaka en fördröjningsdamm. Dammen är en buffert för att minimera effekterna av stora skyfall. Peter Karlsson intygar att den fyllde sitt syfte under gårdagen:

– Dammen fungerade verkligen. Den var nästan helt fylld med regnvatten. 

Han fortsätter:

– Vid nybyggnation av nya bostadsområden tar man höjd för skyfall för att anpassa miljön så det finns god avrinning för vattnet.

Har du några nya lärdomar efter onsdagens skyfall?

– Ja, jag ser ju att dammarna gör nytta och mildrar skadorna. Att stenmjöl och gräsytor sväljer vattnet bra till skillnad från asfalt. Sen finns det ju gränser för den användningen med såklart. Asfalt ger exempelvis möjlighet till bra avrinning för vattnet.

Han betonar också vikten av att fastighetsägarna separerar på rören för dag- och spillvatten från sin tomt.

– Vattnet från takrännorna ska inte rinna ner i avloppssystemet. Det skapar stora problem eftersom vattenledningarna inte har kapacitet när det blir för stora mängder regn. Det skapar problem i reningsverket och kan leda till att avloppsvatten släpps orenat ut i Vättern.

Peter Karlsson förklarar att det bör ligga i fastighetsägarnas egna intresse att se till att de uppfyller kraven som ställs på dem. Eftersom risken finns att överbelastade vattenledningar skapar översvämningar som i sig kan leta sig in i deras källarutrymmen och skapa vattenskador.

Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!