– Det är inte på valbar plats, men jag kan ju bli ersättare och kan också tänka mig något nämnduppdrag. Men efter åtta år som kommunalråd och en period som kommunstyrelsens ordförande tycker jag att jag har gjort mitt i det avseendet, säger i år 74-årige Anders Hedeborg.
Socialdemokraterna listar 32 namn på valsedeln till kommunfullmäktige. De åtta första är så kallade valbara sett till valresultatet 2018. Dessie Forsén och Fabian Thun kliver fram i täten och lite längre bak, på åttonde plats, återfinns 19-årige Calle Niklasson.
– En blandning av erfarenhet och förnyelse. Bland de valbara är medelåldern 46 år och räknar vi även med vilka som kan bli ersättare hamnar vi runt 50. Det är vi nöjda med, kommenterar Anders Hedeborg.
Allra sist på listan står författaren Göran Söderström, 87 år.
– Det har blivit en kul grej. Göran vill stå med – och som sist. Att vi sedan har så många som 32 namn ska ses som ett skyltfönster för väljarna. Vi vill visa vilka som är socialdemokrater i Vadstena, att här finns en mångfald i sysselsättning och ålder, säger Anders Hedeborg.
Partiet håller lokalt fast vid principen att valsedeln – åtminstone i den främre träffen – ska präglas av "varannan damernas". Totalt upptar listan 14 kvinnor.
De tio främsta S-kandidaterna: Dessie Forsén, Fabian Thun, Jenny Bytander, Göran Fältgren, Victoria Gustafsson, Bashar Abboud, Monya Axelsson, Calle Niklasson, Jane Råsten, Albin Blomquist Ekström.
Socialdemokraterna har i två mandatperioder styrt Vadstena i koalitioner, tidigare med Konsensus och idag med Moderaterna och Miljöpartiet.
– Vi är öppna för samverkan, och sådan behövs också inför de utmaningar som väntar Vadstena. Men hur det ska ske härnäst, det får vi vänta med till efter valet, säger Anders Hedeborg.
Enligt honom kommer S att gå försiktigt fram med vallöften. Istället, menar Hedeborg, gäller det nu för partiet – och kommunen – att hålla riktningen vad gäller bostadsbyggande, det stora skolprojektet och satsningen på fritidsområdet.
– Viktig blir också klimatfrågan. Under kommande period ska det bli stort fokus på Agenda 2030 då hållbarhetsfrågorna ska in i det kommunala planeringsarbetet, i budgeten och så. Även det som händer i omvärlden, det är krig i Ukraina och nyss höjde riksbanken räntan, kommer att slå lokalt, spår Anders Hedeborg.