Sedan omkring två år tillbaka har läget varit låst när det gäller fjärrvärmen i Vadstena. Vadstena kommun och Solör Bioenergi är inte överens om huruvida kommunen kan lösa in en option och ta över fjärrvärmeverket. Tvisten har pågått rättsligt en längre tid och är ännu inte avgjord. Men nu vill Solör Bioenergi få till en dialog med Vadstena kommun och presenterade nyligen sitt förslag i en debattartikel.
Från Solörs sida vill man hitta sätt att komma vidare och ser en samverkan med Tekniska Verken och Mjölby-Svartådalen Energi (MSE) som en möjlig väg.
– Vi har gjort det här i Ljungby där Ljungby Energi bland annat har en sopförbränningsanläggning och även har flispannor. De har byggt en ledning till en ort norr om Ljungby som heter Lagan och där vi bedriver fjärrvärme. Där köper vi idag värme från Ljungby Energi framförallt vid de tidpunkter på året när Ljungby Energis nät i Ljungby inte räcker till för den volym sopor som de behöver bränna, säger Anders Pettersson, vd för Solör Bioenegi.
Genom den samverkan kan Ljungby Energi köra sitt sopförbränningsverk under en längre period på året.
– Och skickar då den energi som de inte blir av med, i Ljungby Energis nät, till vårt nät i Lagan. Det är överskottsenergi och på det sättet är vi billigare. Det är ungefär den tanken vi har i det här fallet också, säger han.
Den här lösningen skulle innebära att den tänkta fjärrvärmeledningen från Mjölby till Vadstena skulle behöva byggas och att Solör via den ledningen skulle kunna köpa överskottsenergi och leverera den till fjärrvärmekunderna i Vadstena.
Överskottsvärme från Mjölby-Svartådalen Energis elproduktion skulle också kunna skickas till Vadstena, menar Pettersson.
– Då skulle man kanske bara behöva köra pannorna i Vadstena under den allra kallaste perioden på året, säger han.
Solör Bioenergi skulle då i Vadstena leverera fjärrvärme som till stor del består av överskottsenergi som köps in.
– Det skulle vara bra för Vadstena och bra för miljön och vi tror även att den här överskottsenergi skulle vara billigare att producera när den bygger på andra intäktsströmmar, säger han och fortsätter:
– På det sätter tror vi att det kan vara bra både för Vadstena kommun och klimatet.
Den föreslagna lösningen skulle kunna innebära lägre kostnad för fjärrvärmekunderna, menar han.
Men vad skulle Vadstena kommun och Solör Bioenergi vinna på det?
– Kommunen är ju faktiskt en av de större kunderna i fjärrvärmenätet så kommunen kan ju också få billigare fjärrvärme. Från Solörs sida vill vi gärna fortsätta leverera prisvärd fjärrvärme men förslaget gynnar alla. Nu ligger det på bordet och vi hoppas på en konstruktiv dialog kring fjärrvärmen i Vadstena, säger han.
Anders Pettersson menar att den presenterade samverkanslösningen skulle vara bra för miljön. Att Mjölby-Svartådalen Energi kan köra sitt kraftvärmeverk och leverera mera lokalproducerad el samtidigt som överskottsvärmen kan bli fjärrvärme ser han som en stor klimatvinst.
I sin debattartikel skriver de att det vore unikt för Sverige att bygga ett nytt fjärrvärmenät där det redan finns ett och att det skulle innebära enorma kostnader för kommunen.
– Oavsett den juridiska utgången så tycker vi ändå att vi kommit med ett konstruktivt förslag som är bra för hela ekonomin, säger han.