Räddningstjänsten i Vadstena på väg att förstärkas

Räddningstjänsten i Motala Vadstena är på väg att förstärka sin organisation. Det är räddningschef Johan Edvall som tagit initiativet till förändringen.

Brandvärnet Borghamn föreslås införlivas i Vadstena kommuns organisation för räddningstjänst. Därmed skulle den frivilliga styrkan i Borghamn bli deltidsbrandmän.

Brandvärnet Borghamn föreslås införlivas i Vadstena kommuns organisation för räddningstjänst. Därmed skulle den frivilliga styrkan i Borghamn bli deltidsbrandmän.

Foto: Lillian Andersson

Vadstena2024-01-16 05:30

Brandvärnet i Borghamn har sedan 1990-talet bestått av frivilliga krafter som med hjälp av donationer drivit verksamheten i föreningsform. De har alltså inte ingått i räddningstjänstens organisation som kontrakterade deltidsbrandmän.

– Man kan jämföra det med grannsamverkan typ. De är ju inte poliser men de hjälper till i samhället. Litegrann så är det i Borghamn, de är helt frivilliga brandmän utan utbildning man säga. De gör vad de kan med det lilla de har, säger Johan Edvall, räddningschef vid räddningstjänsten I Motala-Vadstena.

Edvall är också den som tagit initiativet till att de frivilliga brandmännen i Borghamn ska lyftas in i den kommunala organisationen för räddningstjänst och därmed bli en deltidsstyrka. Delvis för att säkerställa att de får rätt utbildning för de uppdrag de kan ställas inför. Ett krav som inte ställs på frivilliga.

– Men det som jag har känt som en klump i magen är arbetsmiljöansvaret i det här när de är en förening. De åker ju ut och gör liknande jobb som vi gör och hjälper till på trafikolyckor och sånt. Det är rätt mycket lagar och regler kring arbete på vägar. Så det är så jag har motiverat att jag skulle vilja lyfta in dem i vår regi, säger Edvall.

Det ledde till att Vadstena kommun i fjol gav räddningstjänsten i uppdrag att utreda vilka uppgifter och hur mycket personal ett räddningsvärn i Borghamn skulle kunna ha.

– Vi har tillsammans kommit fram till vad vi tror att vi kan ha för organisation och vilka förmågor vi kan ha. Vi tog fram två förslag och det förslag som antogs var att gå vidare med att ha en släckbil och en liten räddningsbil. Då har de ett stort tungt fordon och ett mindre. Då tyckte man att man kan göra lite mer med tanke på civilförsvarsuppbyggnad, säger Johan Edvall.

Det som återstår nu är för Vadstena kommun att lösa finansieringen av att införliva ett räddningsvärn i Borghamn i den kommunala räddningstjänsten. I det ingår att komma överens med Motala kommun om hur kostnaderna ska fördelas när Borghamn tar över fordon som nu är placerade i Motala.

– Min ekonomichef och ekonomer från Motala kommun har tittat på ekonomin och hur vi ska kunna lösa det.  Den utredningen är i princip klar. Jag väntar bara på en sista uppgift när det gäller kostnadskalkylen från Motala kommun. Så fort vi får den kommer frågan upp för beslut nu i början av året, säger Vadstenas kommundirektör Madeleine Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!