– Det går ganska bra i år, det har inte minskat. Människor verkar fortfarande vilja ha julgranar, säger Johan Fransson som är son till Håkan Fransson som har sålt granar från sin egen mark i 55 år.
Nu jobbar de båda två med granar.
– Pappa har hållit på med granar i hela mitt liv, han är ute och hugger nu och jag står här och säljer.
Johan beskriver att det finns stora fördelar med en gran som säljs ganska direkt efter att den har huggits.
– Risken om den har färdats långt är att den hunnit torka i stammen redan när man köper den och när den har börjat torka så börjar den barra snabbt. Men det är mycket jobb med egna granar, många föreningar och bolag importerar granar istället.
Vad är de bästa förutsättningarna för att slippa en barrande gran?
– Att göra ett nytt snitt i stammen när man tar in den, då kan den börja ta upp vatten direkt. När den väl blivit utan vatten, eller börjat barra, så har den svårt att börja ta upp vatten igen.
Hur mycket vatten ska en gran ha?
– Mycket. De färska granarna vill börja ta upp vatten direkt när de är nyfällda. Det är barken som tar upp vatten, så den ska inte skadas i onödan.
Vad är då ditt bästa tips för att undvika en barrande gran?
– Det viktigaste är att den har vatten hela tiden, det får aldrig vara tomt. I början dricker den jättemycket.
Hur länge kan en gran stå utan att barra?
– Min pappa brukar aldrig vilja slänga ut sin gran och jag är likadan, skrattar Johan. Sköter man granen så kan det bli knoppar på den och det går att äta som snacks eller ha i teet.