Prideparaden drabbad av äggkastning

Den glada stämningen fick sig en törn när någon kastade råa ägg rakt in i Pridetåget i Vadstena.

Råa ägg kastades mot Prideparaden i Vadstena.

Råa ägg kastades mot Prideparaden i Vadstena.

Foto: Rolf Hansson / Maria Jönsson

Vadstena2022-09-18 14:39

 Maria Jönsson är en av många engagerade i Vadstena Pride.

– Det var ju bra och jättefint, hela paraden och hela dagen. När sånt här händer, när det landar råa ägg på en person som går bara en meter bakom mig, samtidigt som man är så glad och lycklig och fylld med kärlek då slår det hårdare, säger hon.

Hon berättar att det var, vad man vet, två ägg som kastades in i paraden. Och hon uttrycker att både för de direkt drabbade och även för henne själv känns det förnedrande.

– Just Pride är förknippat med så mycket mod, bara att ge sig ut på gatorna. Många kanske har längtat och kanske bävat inför den här dagen, och så händer detta, säger hon. 

Maria Jönsson reagerade omedelbart berättar hon.

– Jag tror att jag pratade med alla som var i den riktningen som äggen kom ifrån. Men ingen hade sett något så det känns som ett sekundverk att dra iväg ett par ägg, säger hon och vet inte om någon sett någon göra det.

Har det hänt något liknande tidigare?

– Inte i Vadstena vad jag vet. Jag har varit med alla år. Inför första året, 2017, var det ganska hätskt, säger hon och berättar att de då tvingandes till en del åtgärder bland annat ändrades sträckan som tåget gick.

– Men det har inte hänt igen här, men det händer överallt på andra håll, säger hon. 

Tidigare i veckan har det stulits Prideflaggor från kommunala anläggningar. Vilket även skett tidigare år vad Maria Jönsson vet.

MVT har sökt ansvarig för arrangören Vadstena kommun men inte fått någon kontakt. 

Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!