Vandring för att förbättra området

Vad behöver förbättras vid kvarteret Hertigen och Riddaren? Under tisdagen fanns chansen att tycka till – än är det dock inte för sent.

Baharan Raoufi-Kvist, utredare på Vadstena kommun höll i trådarna. "Vi har öppnat upp en flik i vår app ”Ett bättre Vadstena”, där alla får lämna in sina synpunkter på vad som kan förbättras", säger hon.

Baharan Raoufi-Kvist, utredare på Vadstena kommun höll i trådarna. "Vi har öppnat upp en flik i vår app ”Ett bättre Vadstena”, där alla får lämna in sina synpunkter på vad som kan förbättras", säger hon.

Foto: Victor Berlin

Vadstena2022-04-06 18:00

För första gången någonsin arrangerade Vadstena kommun ihop med VFAB en kombinerad trygghets- och förbättringsvandring. Tanken var att invånarna kunde komma med förslag på förbättringar till tjänstepersoner, politiker och polisen.

– Vi vill få med vad allmänheten och invånarna tycker. Lyssnar vi av invånarna har vi bättre möjligheter att genomföra satsningar som slår rätt, berättar Baharan Raoufi-Kvist, utredare och arrangör från Vadstena kommun.

Vandringen inleddes i Hyresgästföreningens källarlokal på Hovsvägen 26, och gick sedan omkring kvarteret.

Allmänheten bjöds in att vara med, men bland deltagarna syntes nästan uteslutande politiker, tjänstemän och yrkesmän. Cecilia Lindheimer som bor i närheten passade dock på att gå med.

– Jag ser det som ett tillfälle att få prata med alla de här människorna samtidigt för att de är svåra att komma i kontakt med annars. Och när det finns beslutsfattare med också som jag kan lyfta det som jag tycker är viktigt, trafikfrågan, säger hon.

Även om man missade vandringen så finns fortfarende chansen att säga vad man tycker.

– Vi har öppnat upp en flik i vår app ”Ett bättre Vadstena”, där alla får lämna in sina synpunkter på vad som kan förbättras här. Den kommer att vara öppen fram till fredag, säger Baharan Raoufi-Kvist.

De synpunkter som kommer in ska senare sammanställas, och publiceras på kommunens hemsida. Där kan man sedan även se hur kommunen svarar.

– Om det är större satsningar måste det in i den ordinarie budgetprocessen. Det beror på ärendets karaktär och storlek. Sen måste vi vara tydliga med att allt inte är kommunens ansvar, och vi kan inte genomföra allt.

Vandringen genomfördes ganska tidigt på kvällen, vilket enligt polis Mattias Fredholm inte var helt optimalt.

Ser du något som måste förbättras i det här området?

– Spontant skulle jag säga att det är svårt just nu, för vi går när det är ljust ute. Många människor är otrygga i mörker. Det finns vissa innergårdar där det saknas belysning, man kan se det fast det är ljust ute. Annars tycker jag att det är rätt öppna och fina ytor i området.

Vad tittar man på annars?

– Buskage, skrymslen – platser där man kan gå undan och gömma sig eller sitta och trycka. Jobba bort såna skrymslen med belysning eller att ta ner buskage, säger Mattias Fredholm.

Nästa trygghets- och förbättringsvandring arrangeras efter sommaren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!