Från Hörn till Lada – populär kock tillbaka till Vadstena

Mia Bremer lämnade sin restaurang Hörnet i Vadstena för tre år sedan – nu är hon redo för ny satsning på Ladugård 206. "Jag är är jättetaggad".

Mia Bremer lämnade sin restaurang hörnet i Vadstena för tre år sedan, nu är hon redo för en ny satsning, den här gången på Ladugård 206.

Mia Bremer lämnade sin restaurang hörnet i Vadstena för tre år sedan, nu är hon redo för en ny satsning, den här gången på Ladugård 206.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena2024-10-05 20:30

Nyheten i korthet

  • Mia Bremer, känd kock från Vadstena, planerar att öppna en ny restaurang på Ladugård 206, tre år efter att hon lämnade sin tidigare restaurang Hörnet.
  • Bremer, som har tillbringat de senaste åren med att odla sin passion för matlagning, ser fram emot att återvända till branschen och skapa nya menyer.
  • Planen är att öppna den nya restaurangen i mars nästa år, med flera anställningar förväntade i samband med lanseringen.
undefined
Mia Bremer lämnade sin restaurang hörnet i Vadstena för tre år sedan, nu är hon redo för en ny satsning, den här gången på Ladugård 206.

– Det är något visst med restaurang, det är mycket sorl, hets och stress. Jag gillar ju det, det är nog därför jag längtar tillbaka, säger Mia Bremer.

Vi träffar Mia på hennes gård mellan Motala och Borensberg där hon bor med sin man. Huset vetter ner mot sjön Boren och det är stora hagar med hästar runtomkring. Trädgården prunkar av odlingar. 

undefined
Mia Bremer berättar om en resa till New Orleans, Louisiana, dit hon kom tack vare en vinst i en tävling under gymnasiet, "Hottest chef". "Priset var att åka dit och träffa Tabasco-familjen Mcllhenny. Vi var på fabriken och åt middag ihop, det var häftigt. Jag gick ju i gymnasiet och kom från lilla Ödeshög", skrattar hon. (Arkivbild)

Hur föddes intresset för mat och restaurang?

– Jag valde mellan fordon och restaurang på gymnasiet. Pappas dröm var att jag skulle bli AC-tekniker på bilar, han hade egen verkstad. När jag fick EPA var det dealen att jag skulle lära mig skruva. Men jag valde ändå restaurang på gymnasiet, jag tänkte att laga mat är ju alltid bra att kunna.

Mia Bremer växte upp i Ödeshög och beskriver det som tryggt, roligt och nära till allt.

– Jag har alltid haft mycket energi och mina föräldrar har alltid uppmuntrat och stimulerat den istället för att bromsa. Det fanns aldrig några begränsningar.

undefined
Mia Bremer har tidigare jobbat mycket kvällar och helger. "Jag har tidigare inte kunnat spenderat så mycket tid här på gården i Kulla, men jag tycker det är så underbart. På nya restaurangen kommer det inte bli kvällsjobb på samma sätt som tidigare."

Hennes första jobb var som femtonåring på restaurang Vätterhästen i Hästholmen och hon beskriver en förälskelse till branschen sedan dess. Hennes brinnande matintresse tog henne vidare till bland annat Karin Fransson på Öland, Gastro 19 och Kungs Starby. Likaså återkommande temporära anställningar på restaurang Hörnet i Vadstena.

– 2016 fick jag frågan om jag ville köpa Hörnet och lade ett bud. De antog budet. Det var ett impulsköp. Jag hade aldrig tagit ett banklån eller drivit företag innan. Det var blod, svett och tårar. Jag var den som öppnade på morgonen och den som låste på kvällen, ofta efter midnatt. Vecka efter vecka. Det var väldigt roligt, men vi hade bestämt att vi skulle köra i fem år och stod fast vid det.

undefined
Mia Bremer drev Restaurang Hörnet i Vadstena under fem år. Hon sålde den vidare 2021.

Hon sålde restaurangen och tog en paus.

– Jag gick bara hemma och skrotade i tio månader, jag lämnade knappt gården alls. Jag och min man har varit ihop i 15 år, men jag har alltid jobbat kvällar och helger och han har jobbat dag, det var först nu vi började leva tillsammans.

Varför vill du driva restaurang igen?

– Staffan Linde på Ladugård har frågat mig två gånger tidigare, om jag vill driva restaurang där, men jag har då inte känt mig redo. Men när han frågade för tredje gången i somras kände jag mig färdigvilad och är jättetaggad.

undefined
Det växer många gråpäron i trädgården, någonting som hon kommer ta med sig in på menyn till nya restaurangen. "Det kommer bli inkokta gråpäron med vaniljglass när det är säsong för päron".

Det har gått tre år sedan hon lämnade Hörnet i Vadstena och jobbar nu sina sista dagar på Hemköp Luxor Deli. I mars nästa år är planen att öppna den nya restaurangen på Ladugård 206, men det är fortfarande många bitar som måste komma på plats med tillstånd, utformning av lokal, personal och meny.

– Jag längtar efter att börja skriva menyer, jag kommer ha några stående rätter och sedan vad jag känner för på dagen. Jag kommer alltid ha köttbullar, hur gott är det inte med köttbullar, potatispuré och gräddsås. Jag vill att man ska tänka; "Vi drar till ladan, där finns det alltid goda köttbullar". 

undefined
Mia Bremer beskriver att hon odlar mycket själv som hon sedan tänker använda sig av i restaurangen. "Det är zucchini, sallad, böner och tomater såklart. Jag plockar också all svamp".

Hon funderar fortfarande på namnet. 

– "Hörnet" var ju så lätt, det var ju ett hörn. Jag funderar massor på namnet, att försöka knyta ihop ladugård, mig och restaurang.

Kommer det bli nyanställningar?

– Ja, runt fyra till åtta personer, jag behöver hänga lite mer på Ladugård och känna in vad som blir bäst.

undefined
Mia Bremer tar med sig sina tidigare erfarenheter in i sitt nya företag. "Snöar jag in på något så är det med 120 procent och utan broms. Men jag ska försöka vara mindre omständlig den här gången och jag måste lära mig släppa kontrollen lite".

Vad ser du fram emot mest?

– Jag har saknat att bli helt uppslukad. Jag har velat driva krog igen, men jag har inte velat ha ett "Hörn" igen. Min målsättning är nu att laga god mat och försöka ha lite mer balanserad tillvaro. Jag är lite visare nu och jag lärde mig mycket av att driva företag förra gången.

– Ladugård känns som en kreativ plats, det ska bli kul med service och att träffa människor.

undefined
I mars planerar Mia Bremer att hennes nya verksamhet på Ladugård 206 ska sätta i gång. Innan dess återstår en mängd olika saker att ordna, så som tillstånd, utformning av lokal, personal och meny.
Snabbmatsfavorit "Socca"

Kikärtspannkaka för två personer

1,5 dl kikärtsmjöl 

1,5 dl vatten 

0,5 dl olivolja 

1 finriven vitlöksklyfta 

Salt/nymald svartpeppar efter smak

Hetta upp en stekpanna med generös mängd rapsolja och häll i smeten, stek gyllene på båda sidor.

Klart!

Mia beskriver rätten: "Det är superkrispigt och det vattnas i munnen när jag tänker på det, det är den absolut bästa snabbmaten"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!