Polisen gör färre trafikkontroller och syns mindre på vägarna. Det visar en ny forskningsrapport om polisens trafiksäkerhetsarbete från Linköpings universitet.
Bland annat har antalet ordningsförelägganden gällande hastighetsöverträdelse mer än halverats i 113 av Sveriges 290 kommuner mellan 2012 och 2019.
Vadstena hör till de fem kommuner i landet som uppvisar störst procentuell skillnad. Förra året utfärdades 19 ordningsförelägganden om hastighetsöverträdelse, vilket kan jämföras med 274 stycken år 2012.
Det är en minskning med 93 procent.
– I princip har man ingen hastighetskontroll i Vadstena. Det är väl kontentan av det hela, säger Sören Wictorsson, en av författarna bakom studien och numera pensionerad trafikpolis och ansvarig för trafiksäkerhetsutbildningar på Polishögskolan.
I Motala minskade antalet ordningsförelägganden om fortkörning med 41 procent, från 494 till 292, under samma period.
Ett annat exempel är bilbältesanvändning. För det bötfälldes bara en person i Vadstena under fjolåret. I Motala var motsvarande siffra 29.
Rapporten pekar på flera faktorer som har medfört negativa konsekvenser för polisens trafiksäkerhetsarbete. Antalet trafikpoliser har sjunkit kraftigt och trafiksäkerhetsarbetet är i dag till stor del tänkt att utföras av poliser som ingår i ingripandeverksamheten. Kontrollerna måste därför göras i mån av tid mellan andra uppdrag. Enligt studien utförs de flesta kontroller inom några kilometer från den polisstation som personalen utgår från samt på tidpunkter då det är låg arbetsbelastning i centralorten.
– Avståndet mellan Motala och Vadstena är naturligtvis inte långt men har man en stund över är det kanske enklare att hamna i närheten av stationen i stället för att portionera ut gracerna, säger Sören Wictorsson.
Han menar att det finns ett behov av att öka eller åtminstone säkerställa nivån på antalet trafikpoliser.
– Visst kan alla poliser göra vissa insatser: mot alkohol och narkotika, bilbältesanvändning och i viss mån hastighetskontroll. Men man kan inte jobba med ett specialistkompetensområde om man inte är utbildad. Då blir det luckor.
Trafikbrott är ett angeläget brottsproblem, menar han.
– Människor som dör och skadas allvarligt i trafiken kan ses som brottsoffer eftersom dödsfallen och skadorna ofta är följden av att ett eller flera brott har begåtts, säger Sören Wictorsson.