Nationellt centrum för svensk knyppling bildas

Vadstenaknypplingen är klassad som immateriellt kulturarv. Nu har en avsiktsförklaring tecknats för att bilda Centrum för svensk knyppling i Vadstena.

Knyppling är en del av Vadstenas profil och varumärke. I Storgatan finns mönstret av knypplad spets som en del i avrinningsrännan i gatan.

Knyppling är en del av Vadstenas profil och varumärke. I Storgatan finns mönstret av knypplad spets som en del i avrinningsrännan i gatan.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2021-01-12 10:45

Centrum för svensk knyppling i Vadstena (CSKV) är tänkt att bli ett samarbetsorgan för alla som är intresserade av svensk knyppling. CSKV ska fungera som en fristående förening, men samtidigt vara ett kunskapsnav med band till organisationer som på ett eller annat sätt sysslar med knyppling.

– Det ska vara som ett nav för alla knypplingsintressenterna så att man samlar krafterna, säger Markus Lindberg, kultur- och fritidsstrateg i Vadstena kommun.

Föreningen är även tänkt att vara en samlad plats för utbildning kring knyppling och fungerar som knutpunkt i nätverksbyggande för både nationellt och internationellt erfarenhetsutbyte.

– Knypplingen är ju så pass viktig för Vadstenas varumärke och profil, säger han.

Initiativet till att skapa CSKV kommer från Föreningen Svenska spetsar och arbetet med att dra upp riktlinjer för föreningen har, enligt avsiktsförklaringen, skett i samarbete mellan Vadstena kommun, Region Östergötland och Föreningen Svenska spetsars arkiv. Några andra aktörer som varit med i inledningsskedet är Vadstena Spetsmuseum, Vadstena folkhögskola och Hemslöjden i Östergötland.

– Tanken är att sätet ska vara i Vadstena, men det ska inte bara vara fokus på Vadstenaknypplingen utan att det kan bli en samlingsorganisation för knyppling över huvudtaget, säger han.

Vadstenaknyppling har förklarats som ett immateriellt kulturarv av Institutet för språk och folkminnen. Samtidigt är det allt färre som besitter en gedigen kompetens i knyppling i Sverige. Med ett digitalt centrum kan man försöka tillvarata den kunskap som finns kvar.

– Men inte bara blicka på vad vi har nu och bakåt utan även se till utvecklingen, säger han och påpekar att en del textilkonstnärer använder sig av knyppling.

Han fortsätter:

– Det har flyttat fram gränserna för vad knyppling är.

Föreningen är i ett uppstartssked. Beslut har fattats om att bilda Centrum för svensk knyppling i Vadstena, men ännu återstår arbete.

– Jag ska sammanställa en del som ska in till Skatteverket för att registrera den.

Efter det finns föreningen officiellt.

– Sedan ska vi ägna tid att förankra det runt om i Sverige. Vi tänker oss att man ska ha ett fysiskt årsmöte i augusti så att man kan samlas och peka på vad man behöver jobba med.

Han påpekar att den nya föreningen inte är en paraplyorganisation.

– Det är ett nav eller en samarbetsorganisation, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!