Digitalisering i äldreomsorgen i Vadstena

Digitaliseringsplanen sträcker sig ända fram till 2025. Men redan har mycket hänt inom vård och omsorg i Vadstena kommun.

Anton Stolt, IT-samordnare i Vadstena kommun, berättar om digitaliseringsarbetet inom kommunens vård och omsorg.

Anton Stolt, IT-samordnare i Vadstena kommun, berättar om digitaliseringsarbetet inom kommunens vård och omsorg.

Foto: Lillian Andersson

Vadstena2022-03-11 16:03

Digital signering av läkemedel och rehabinsatser, nytt planeringssystem i hemtjänst, friskvårdsinsatser för personal, talstyrd dokumentation, automatiska sänggrindar och e-tjänst för ansökan av försörjningsstöd är en del av vad som införts under 2021.

– Vi har jobbat hårt, och kommit långt trots att vi varit mitt i pandemin, säger Anton Stolt, IT-samordnare och berättar mer.

Hemtjänstens personal får numera sin dagsplanering i en mobilapp.

– Ett planeringsverktyg som fungerar väldigt bra. Det innehåller en mängd integrerade system, från HR, schema och även från journalsystemet med alla brukaruppgifter.

Skarpa krav på säkerhet har ställts och enligt Stolt upplever undersköterskorna att det nya är smidigt.

Som nästa exempel tar han sänggrindarna.

– Det sparar våra medarbetare utan att tumma på vårdtagarnas behov. Grindarna är en hjälp vid vändning och förflyttning av vårdtagare, underlättar vid tunga lyft bland annat. Mer väldfärdsteknik än digitalisering, men bra.

Framåt planeras för så kallade hotellås på särskilt boende, främst på demensboende.

– Vi jobbar med taggar, som man kan ha i fickan till exempel, och som låsen känner av. Från insidan är det öppet men från utsidan låser dörren bara upp om det är rätt tagg.

Låsen gör att de boende kan röra sig fritt men de kan bara komma in i sina egna rum. På en demensavdelning på Wasagården har det redan införts och efterfrågan finns från fler håll.

Tillsammans med Mjölby och Finspång görs en upphandling om nytt trygghetslarm.

– Där handlar det bland annat om trygghetskameror med sensorer, säger Stolt och förklarar att sensorer kan mäta puls och andning, till exempel, och personalen kan se att en enskild brukare mår bra på distans.

Även läkemedelsrobotar för ordinärt boende är på gång.

– En form av smart dosett som säger till och skickar ut en apodospåse. Istället för att hemtjänsten åker ut och delar medicin.

Samtidigt är väl hemtjänstens besök viktigt?

– Vi ska inte tumma på det personliga mötet och det ska givetvis vara på brukarnas önskemål. Men det kan också bli ett sätt att klara sig själv vilket många vill.

Anton Stolt avslutar med att digitalisering självklart kostar men att mycket kostnaderna täcks av statliga medel för digitalisering inom vård och omsorg.

Vi besökte Stenborgens korttidsboende, Borghamn, och testade den spännande Magitavlan som också är en del i projektet. Se filminslag på mvt.se.

Karta: Vadstena kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!