Tolv arbetsskadeanmälningar. Fackliga protester. Situationen i en arbetsgrupp i Vadstena kommun beskrivs som ohållbar. Delvis handlar det enligt personalen om nya scheman och nya lokaler, men en stor del beror enligt de tidningen talat med på den psykosociala arbetsmiljön och missnöjet med sin chef.
– Man mår inte bra. Jag har svårt att äta, mår illa. Man frågar sig ständigt om det är värt det här, säger en anställd.
Det hela började i våras. Då fick personalgruppen besked om en omorganisation, men de upplever inte att de varit delaktiga i de planerade förändringarna och fått tillräcklig information om vad som skulle hända. När de reagerat på de förändringar som skett känner de inte att de tagits på allvar.
– Det är så många delar i det här. Det handlar bland annat om våra fysiska arbetsplatser, säger en anställd.
– Och vi har fått nya scheman där chefen tagit bort dubbelbemanningen. Dubbelbemanningen finns ju för att vi gjort en riskbedömning av brukarna och kommit fram till att man måste vara två. Nu är det borta från schemat, men vi får ändå försöka pussla ihop dag för dag så att vi ska kunna hjälpa varandra. Man klarar inte jobbet annars, fyller en kollega i.
Men personalen upplever att det är tufft att få dagarna att gå ihop. Extra personalinsatser har försvunnit samtidigt som antalet personer som de ska ta hand om ökat. Att ta bort dubbelbemanningen ser personalen som omöjligt och dagligen läggs pussel för att hinna med allt som ska göras. Ändå hinns inte allt med.
– Vissa dagar hinner man inte ens gå på toaletten, säger en anställd.
– Det är klart att brukarna påverkas. De har tagit upp att vi verkar stressade och att vi kommer sent. De behöver verkligen den tid som de har rätt att få, tillägger en kollega.
Schema och den fysiska arbetsmiljön är dock bara en del av problemet. Arbetsskadeanmälningarna som gjorts handlar också om psykosocial arbetsmiljö.
– Man blir ständigt ifrågasatt och det är personliga påhopp och hårda anklagelser från chefen, säger en anställd och fortsätter:
– Även om kommunen skulle ordna de andra bitarna så skulle jag aldrig få förtroende för den här personen som chef igen.
När personalgruppen fick nog valde tolv av dem att gå till facket. Där fick de rådet att göra arbetsskadeanmälningar vilket gjordes. Trots personalens önskan att de skulle bli offentliga har kommunen sekretessbelagt dem. Kommunen har satte också den chef som anmälningarna gäller att ingå i den grupp som ska utreda de upplevda bristerna, något som facket och personalen reagerade starkt mot. Det har nu ändrats. Men de anställda som tidningen pratat med talar om hur man nu tappat förtroende även för kommunen som arbetsgivare.
– Jag känner mig jättesviken och kränkt. Det har varit svårt att våga göra de här anmälningarna och sedan får man bara beskedet att de hanterar det så här. Det är som att de säger att de skiter i mig, säger en anställd som nu funderat på att säga upp sig.
– Samtidigt vill man ju inte det. Det här är ju världens bästa jobb när allt är som det ska, avslutar kollegan.