Cindy Kempe är i full färd med att fotografera spel, som ska läggas ut i den kommande webbshopen. Ett par besökare spelar brädspel vid ett bord längre in i lokalen och några andra beställer kaffe. Så här en vardag i början av veckan är det lugnt på brädspelscaféet Ektrollet. Framåt helgerna är det betydligt mer folk.
När de startade var det ett hjärteprojekt, men svårt att veta hur väl det skulle fungera. Nu är de glada över responsen.
– Det är roligt att så många kommer hit och spelar och känner sig hemma här, säger Cindy.
Eftersom de startade i augusti har de ännu inte upplevt den riktiga högsäsongen i juli. Men turister har hittat dit även under den tid de varit igång.
En utmaning under hösten var återkommande sjukdom då de fick hålla stängt och öppettiderna blev oberäkneliga. Därför var de tacksamma över att kunna anställa en person och få mer stabilitet. Nu har han fått ett annat jobb och de får tänka om en del igen. Öppettiderna har de ändrat flera gånger för att hitta det som passar målgruppen bäst.
Både barnfamiljer och pensionärer finns bland de som kommer.
– Brädspel är ett sätt att umgås över generationsgränserna, tycker Jona Ekenberg.
Sedan starten har de kommit igång med spelkvällar. Till den vi besöker kommer småbarnspapporna Alexander Strid Holmertz och Sebastian Lagerman.
– Vi har spelat mycket brädspel tidigare, även tillsammans, berättar Alexander.
Med små barn har de sällan möjlighet till sådana aktiviteter numera. Men den här kvällen har de bokat in och sett till att kunna komma iväg på.
– Det var verkligen värt det! säger Sebastian efter en stund.
Det märks att båda har vanan inne när spelet Above and below drar igång. Eftersom en anmäld deltagare har blivit sjuk dras jag själv med i omgången. Som total nybörjare förstår jag knappt hälften, men blir generöst hjälpt tillrätta. Figurer på brickor kan bygga, odla, skörda och inte minst gå på äventyr i grottor. Väljer du att slå ned monstren eller bli vän med dem? Väljer du att se kartan så nära ett ljus att den riskerar att brinna upp, eller så långt bort att du knappt ser? Du väljer själv nivå och tärningar avgör om du klarar det.
Cindy och Jona beskriver sig själva som idealister och det tar sig bland annat uttryck i caféutbudet. En process de är inne i är att frångå all choklad där det kan förekomma slaveri i produktionen.
– Slaveri och mys går inte ihop, säger Jona.
Redan från start var fikabrödet veganskt. Nu gäller det även luncherna. Ett annat uttryck för idealen är att så mycket av det de erbjuder är gratis, eller har så låga priser att alla ska kunna vara med.
– Så många som möjligt ska betala så lite som möjligt, säger Jona.
Det gäller även den spelförening de startat. Den är fristående men använder caféets lokaler och det är framför allt Cindy som håller i den. Det är gratis att vara med för alla mellan 6 och 25 år och det har kommit mycket barn. Även äldre är välkomna mot en mindre årsavgift eller per gång.
De låter också andra föreningar använda lokalen på kvällstid och tar bara intäkterna från deras fikaförsäljning som hyra.
– Det viktiga har aldrig varit att tjäna mycket pengar, säger Cindy. Då hade det varit mer lukrativt att satsa på Jonas arbete som programmerare.