Kommunen underlättar inte för bad i centrala Vadstena

Lisa Hollner och hennes sambo Pelle Randberg önskar kunna bada mitt i stan under varma sommardagar. Men de kan inte ta sig ner i vattnet på grund av bristande tillgänglighet.

Vätternvattnet är så nära, men samtidigt så långt borta om man inte har rätt fysiska förutsättningar att ta sig fram.

Vätternvattnet är så nära, men samtidigt så långt borta om man inte har rätt fysiska förutsättningar att ta sig fram.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2022-05-07 10:00

Paret bor centralt i Vadstena, bara ett kort stycke från Vätterns strand. Sommartid ser de hur barnfamiljer och även medelålders samlas för picknick i gräset. Längs muren finns platser där människor med god fysik kan kliva upp och i sjön. Men stegen är ojämna och det finns inget att hålla sig i. Att det är långgrunt och på flera platser fullt av sten, gör det ännu svårare att gå i.

– Det är jättebökigt. Alla som inte är dansare eller skadefria märker att det är svårt, säger Lisa.

Pelle Randberg berättar att det finns en badplats bortanför slottet, men själv kan han inte nyttja den.

– I nuvarande kondition är det för långt att gå för mig, säger han.

Lisa i sin tur berättar att hon lider av kroniska sjukdomar som påverkar fysiken. Därför vågar hon inte gå över muren, med risk för att ramla och skada sig.

Vintertid simmar hon gärna i simhall eller på spa. Men när sommarvärmen kommer finns längtan efter sjön.

För några år sedan skickade Pelle Randberg in ett medborgarskapslag till Vadstena kommun. Då framhöll han just att även äldre uppskattar att morgon- och kvällsbada, men att tillgänglighet saknas. Han lyfte också fram att rampen nedanför Folkhögskolan inte är ett alternativ på grund av den steniga botten. En ledstång eller något "lämpligt att hålla sig i", föreslog han att kommunen skulle se över.

Lisa, lyfter nu frågan igen och poängterar hur mycket lättare det skulle vara att ta sig i och ur badet med någon form av räcke i anslutning till de befintliga trappor som finns på några platser längs muren. Alternativt att rensa upp bland stenarna nedanför rampen och en bit ut i vattnet så att det går att komma i, utan att tappa fotfästet.

Hur mycket saknar du att bada?

– Hur mycket som helst, jag har ett behov av att simma och röra mig, säger Lisa Hollner.

Enligt samhällsbyggnadschef Annika Toll kommer det ganska ofta frågor som rör bad i centrala Vadstena. Tidigare har medborgarförslag gällande badbrygga med badstege, samt installation av en ledstång vid pumphuset, behandlats. I ett svar står det:

"Eftersom det är så långgrunt skulle en brygga behöva vara väldigt lång. De varierande vattennivåerna, isbildning vintertid och den steniga botten gör att det är svårt att anlägga en brygga. En brygga skulle även kräva både strandskyddsdispens och tillstånd för vattenverksamhet".

– Man badar på egen risk, man kan bada överallt i hela Vättern, men på de kommunala badplatserna anlägger vi bryggor, säger Annika Toll.

Så det är inte förbjudet att gå i sjön men ni främjar inte möjligheten?

– Nej.

Vad gäller handikapprampen nedanför Folkhögskolan säger hon att det har förts diskussioner tidigare, om den fyller någon funktion.

Varför finns den alls där om strandpromenaden inte är en kommunal badplats?

– Jag kan inte svara på det för det var så länge sedan den kom till. Men vi får titta på det, om det är läge att kanske ta bort den.

Att försöka rensa undan sten nedanför rampen och en bit ut i vattnet, för bättre tillgänglighet, är inte aktuellt.

– Stenar rör sig i vatten och vågor slår in, så det går inte. Vi kan inte göra säkra åtgärder och då inbjuder vi till något som kan vara farligt, säger Annika Toll.

Lämpligaste platsen, om man vill bada centralt, är enligt samhällsbyggnadschefen, lilla sandstranden vid hamnparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!