Nyrenoverat och nya ägare på anrika pizzerian

Pizzeria Venezia i Vadstena har funnits i 40 år. Nu gör de en nysatsning, med renoverade lokaler och nya ägare. Men pizzorna ska smaka som de alltid har gjort. "Kunderna ska känna igen sig", säger Patrick Bruna, en av de nya ägarna.

"Kunderna ska känna igen sig", säger Patrick Bruna, en av de nya ägarna till pizzerian i Vadstena.

"Kunderna ska känna igen sig", säger Patrick Bruna, en av de nya ägarna till pizzerian i Vadstena.

Foto: Peter Calén/MVT, privat

Vadstena2022-06-04 06:30

De flesta lunchgästerna har hunnit gå hem. Men i matsalen på Pizzeria Venezia sitter fortfarande Patrik Stigsson och Ilse Hakvoort. Paret bor i Alingsås, men är på genomresa i Östergötland och har stannat till i Vadstena.

– Vi var här för kanske tio år sedan. Då såg det inte alls ut så här. Nu känns det mer som att man är på ett kafé eller en restaurang, säger Ilse Hakvoort. 

Hon är inte den enda som noterat förändringen. I november förra året bytte pizzerian ägare, och sedan dess har det hänt mycket. De nya ägarna är en trio från Stockholm. Initiativtagaren Patrick Bruna berättar:

– Min släkt kommer från Vadstena och vi har sommarstuga där. Så jag tillbringade många somrar hos min mormor och morfar när jag var ung. Då sprang jag till Venezia för att köpa pizza.

undefined
Med sin centrala placering i Vadstena hoppas pizzerian kunna locka många turister.

Så när den tidigare ägaren skulle gå i pension såg makarna Patrick och Åsa Bruna sin chans.

– Vi gick ihop med min kompis Janne (Andersson, inte förbundskaptenen). Han och jag har jobbat i restaurang ihop och han har även varit kökschef. Sedan har vi båda gått vidare med att driva egna företag, och pratat om att driva en pizzeria ihop. 

Sagt och gjort. De la ett bud för att få ta över Venezia.

– Vi hade inte det högsta budet, men Sabo (Akcan, förre ägaren) gillade det vi ville göra med pizzerian, berättar Patrick Bruna.

Vad ville de nya ägarna göra då? Jo, först och främst behövde pizzerian renoveras. De satte bland annat upp nya tapeter, tog bort en bardel, som ändå bara användes som förråd och fräschade upp lite överallt.

– Det har varit en investering, absolut. Nästan hälften av det vi köpte pizzerian för. Men vi tror att vi kommer få tillbaka det på sikt, säger Patrick Bruna. 

undefined
Detalj på de nya tapeterna inne i pizzerian.

Vad händer om det inte blir så? Om ni inte får fler kunder?

– Förhoppningen är att renoveringen ska göra att vi ökar. Men det här är redan en fungerande verksamhet och har varit i alla år. Så om vi står kvar på samma antal kunder som tidigare är det också bra.

Målet med renoveringen är att man ska få mer av en restaurangkänsla på pizzerian. Att fler väljer att stanna och äta istället för att ta med pizzan. 

– Vi vill att man ska kunna sitta kvar en stund. Vadstena är en turiststad och behöver ett bra restaurangutbud. Förhoppningsvis kan vi vara en del av det.

undefined
Sami Zino är arbetsledare på pizzeria Venezia sedan i februari. Han har jobbat på pizzerior sedan han var 14 år gammal.

Riskerar man inte att något går förlorat genom att ändra för mycket?

– Jo jag förstår vad du menar. Men vi var tvungna att renovera för det var kraftigt nedgånget. Sedan har vi tagit hjälp av en byrå som hjälpt oss med färger och materialval. Vi var försiktiga och vill att kunderna ska känna igen sig. Både med lokalen och maten. Det viktigaste för oss är att pizzorna ska smaka som de alltid gjort, säger Patrick Bruna.

Även om de inte vill ändra på maten har Venezia valt att lägga till några grejer på menyn, efter att ha gjort kundundersökningar om vad deras gäster vill ha. Arbetsledaren Sami Zino berättar om några av nyheterna. 

– Vi har bland annat lagt till en vit pizza och en med löjrom. Sedan har vi en nutellapizza, som nästan ser ut som en tårta.

undefined
Sami Zino står och tar beställningar från en kund.

Sami Zino har jobbat på Venezia sedan i februari och berättar att pizzorna bakas utifrån gamla originalrecept.

– Sedan kanske vi förfinar vissa saker och tänker mer på detaljer. Men grunderna är samma.

Nästa steg för Venezia är att de vill få tillbaka sitt alkoholtillstånd. När man byter ägare måste man söka på nytt, och först fick de nya ägarna nej. Vadstena kommun ville att de skulle ha fler andra alternativ än pizza.

– Men vi vill ju fokusera på att göra pizza. Om vi måste frångå det riskerar vi att pocka på kvaliteten. Det är konstigt för i Göteborg eller Stockholm till exempel finns det massa pizzerior, sushirestauranger och annat som har tillstånd, säger Patrick Bruna. 

Hur det blir med tillståndet återstår att se, men i nuläget är det inte högsta prioritet. 

– Det viktigaste för oss är att kunderna gillar våra pizzor. Sedan får vi se om det går att hitta en lösning som passar oss. Ett tillstånd hade höjt oss och Vadstenas utbud för turister, men det är inget vi står och faller med.

undefined
Här har man satt upp en ny skylt med menyn. Det är en av många ändringar som gjorts inne på pizzeria Venezia.

Tillbaka till pizzerian. Ilse Hakvoort och Patrik Stigsson har ätit upp sina pizzor. Varsin "Vegetariana" med kronärtskocka, paprika, lök och oliver. Ilse är nöjd medan Patrik är lite mer skeptisk.

– Det skulle varit gröna oliver istället för svarta. Annars gillade jag den, säger han.

Serveringstillstånd

Alkohollagen kapitel 8: Servering av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat

Kort summering: För servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker krävs tillstånd från kommunen.

§15 (om varierat matutbud): "Tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!