Vadstenas nya styre består nu av Moderaterna, Kristdemokraterna och de oberoende, men de kommer inte ha egen majoritet i fullmäktige.
– Att vara styrande i minoritet är ju aldrig en önskedröm. Men förhoppningen är ju att vi ska ha så bra tankar och idéer att de blir svåra att motstå även för partierna i oppositionen, säger Patrik Stenlund (KD).
Varken han, Peter Karlsson (M) eller Dessie Forsén (oberoende) menar att det finns några planer på att söka samarbete med Sverigedemokraterna för att få majoritet.
– Det finns inga uppgörelser gjorda på det viset, som jag känner till i alla fall, säger Patrik Stenlund (KD).
Hur ser du på att SD får en vågmästarroll?
– Det får de ju rent tekniskt, men det har ju Vänsterpartiet också. Jag menar att alla partier kan få vår sida att tippa över, så de kan ju bli vågmästare i varje enskild fråga. Det blir tyvärr så när man styr i minoritet, säger Stenlund.
För att få igenom sin politik tror de på att lösningen är att lägga fram bra förslag. Och att de ska kunna få igenom sin politik även om styret är i minoritet.
– Jag brukar säga att har man bara bra förslag och det inte finns några andra förslag som är bättre så har jag inga problem med att ändra någon uppfattning. Vi ska ju ta beslut som vi tycker gynnar Vadstena och medborgarna på bästa sätt. Jag tror att det ska gå väldigt bra, säger Peter Karlsson och fortsätter:
– Även i kommunfullmäktige är min ambition att alltid, i de här stora frågorna, få en gemensam uppfattning om sakfrågan och ett enhetligt beslut. Så är ju ambitionen fortfarande oavsett majoritetsförhållandet.
Finns det någon utmaning med att vara i minoritet?
– Absolut. Man får vara mer på tå och vara mer lyhörd för att se till att det blir ett bra underlag och förslag till beslut.
Både han och Patrik Stenlund (KD) påpekar att Sverigedemokraterna historiskt har röstat för majoritetens beslut i många frågor tidigare under mandatperioden, och tror att det kommer fortsätta kunna vara så.
Dessie Forsén (oberoende) berättar också att de kommer att gå igenom hur de ska få igenom sina förslag framåt.
– Vi kommer att se över löftena som vi gjorde i majoriteten med M och S, säger hon och berättar att man också kommer att använda media för att berätta hur man ska fullfölja dem.
När det handlar om att Sverigedemokraterna fick en ersättarpost i VFAB så ser de styrande inte det som något anmärkningsvärt. Det handlar inte om att närmande eller början av ett samarbete.
– Tolkar man det så, så vet man nog inte vad ett sådant stöd skulle kosta i form av platser i nämnder och så vidare. Jag kan bara gå till mig själv i en motsvarande situation, då skulle jag inte sälja mig så billigt. Det är en alldeles för liten post för att det skulle påverka på något håll, säger Patrik Stenlund (KD).
Dessie Forsén (oberoende) påpekar också att de oberoende i inkallelseordningen bara valde in M och KD. Det var de andra partierna i styret som hade lagt in Sverigedemokraterna.
Men hon ser inget problem i att posten tillfallit Sverigedemokraterna.
– Det handlar om att hitta rätt kompetens och det tycker vi att vi har gjort nu. När jag var ordförande i turist- och näringslivsbolaget valde vi in Camilla Egberth från Motala på grund av hennes kompetens. Då var det ingen som ifrågasatte det, säger hon.