Nytt projekt ska locka ungdomar till läsning av böcker

Tony Melander har beviljats bidrag för att jobba med ett projekt som genom likheten med dataspel ska locka ungdomar till att vilja läsa mera böcker.

Bibliotekschef Tony Melander ska starta upp ett läsprojekt för att locka ungdomar att läsa böcker.

Bibliotekschef Tony Melander ska starta upp ett läsprojekt för att locka ungdomar att läsa böcker.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2021-01-24 18:00

Bibliotekschef Tony Melander har en bakgrund inom skolbibliotek har läge funderat kring problemet att läsningen hos ungdomar ofta minskar kraftigt när de når högstadiet.

– Slukaråldern tar i regel slut i 12-13-årsåldern. Då hittar man andra intressen som motar bort läsningen. Jag har alltid funderat på hur sjutton man ska kunna få dem tillbaka till läsningen i den åldern, säger han.

Utifrån det har han funderat kring spel och rollspel. Genom att "spelifiera" läsandet ska de som läser lockas med hjälp av inbyggda belöningar och nivåer på samma sätt som i digitala spel.

– Det blir inte bara att läsa utan man interagerar med texten också, säger han.

Nu har han formulerat idén och sökt pengar från Svensk biblioteksförening.

– Och fick pengar. Då tänkte jag att nu måste jag testa det här, säger han.

Han har fått bidrag på 6000 kronor för att kunna köpa in litteratur, spel och annat, som ska ligga till grund för det ”spelifierade” läsandet. 

Tanken är att fyra fem ungdomar ska kunna samlas. Just nu begränsar corona det hela. Planen är att kunna ta hjälp av lärare på Petrus Magni skola för att nå ungdomar som vill vara med.

– Det här är absolut inte en skolgrej utan ett roligt sätt för några att hitta sätt att tycka att det är kul att läsa.

Inledningsvis är hans tanke att jobba med äventyrsböcker, så kallade soloböcker, som fungerar som en form av rollspel där läsaren kan påverka karaktärer och handling.

– Beroende på vad man väljer blir det olika utfall. Till slut tar man sig vidare i berättelsen eller till och med misslyckas och får börja om från början. Belöningar och misslyckanden blir en del av läsandet. Jag tror att spänningsfaktorn gör att man vill läsa vidare. Det är sådan spelteori som data- och tv-spel använder sig av. Det är samma fast här använder man sig av text och läsande.

Fungerar denna form av läsning i gruppen är tänker han att nästa steg ska vara traditionella rollspel.

– Man sitter i en liten grupp och har en spelledare som för berättelsen framåt. Där får de som är med i projektet lära sig att jobba tillsammans och kreativt berätta hur de vill göra och ta sig till vissa mål. Det är också en sak som jag vill att de ska få med sig och bli bättre på, säger han.

Projektet ska pågå hela 2021 och förhoppningsvis mynna ut i en form av metod som kan användas för att locka ungdomar att läsa mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!