– Det här söktrycket har vi inte på andra kurser, det verkar finnas ett stort behov, säger rektor Carina Boman.
Utbildningen på distans under ett läsår, med åtta träffar på folkhögskolan, kommer att erbjuda både teori och praktik. På plats kommer deltagarna få ta del av föreläsningar men också själva vara delaktiga i diskussioner. Det kommer att handla mycket om existentiella frågor, som utgår från nyckelorden: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.
Hur lever man ett bekymmerslöst liv? Ger läraren Håkan Andersson som exempel på samtal.
Kan man ens det?
– Nej, men hur man kan tackla det och prata om det gemensamt med andra.
Att väcka hopp tror han är viktigt.
– Hopp föder handling.
Bland de sökande finns främst kvinnor. Anderssons reflektion är att flera av dem befinner sig på platser i livet där de börjat fundera över jobb eller privatliv. Många längtar också efter fysiska möten, tror han.
Kursen har initierats tack vare den stora manifestationen i fjol, Pilgrim’s Walk for Future, då en pilgrimsgrupp med Annika Spalde i spetsen vandrade i 103 dagar genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Målet blev Glasgow och klimat-toppmötet där.
I samband med utbildningen i Vadstena kommer deltagarna också få gå en pilgrimsledarkurs för att själva senare kunna planera och genomföra en klimatvandring.
– Pilgrimsvandringar verkar öka och har blivit lite av en ny folkrörelse, säger Håkan Andersson.