Nyligen riktade Sverigedemokraterna i Vadstena hård kritik mot oppositionsrådet Frida Edholm, Konsensus. Kravet: Antingen går hon ner i arbetstid eller avgår. Bakgrunden är att hon både har kvar sin ordinarie heltidstjänst och 45 procent som oppositionsråd.
Kommundirektör Madeleine Andersson har tagit del av kritiken mot Frida Edholm. Enligt Andersson erfarenhet från anda kommuner är det också vanligt att en politiker med en 45-procentig tjänstgöringsgrad går ner i arbetstid på sitt vanliga arbete.
– Det man kan säga är att det är ett omfattande uppdrag att vara oppositionsråd. Det innebär ett arbete på 18 timmar per vecka. Det är tydligt reglerat i uppdragsbeskrivningen eller arvodesbestämmelserna vad som gäller, säger hon och fortsätter:
– Utöver det tillkommer även arbete för det egna politiska partiet. Det man kan se utifrån är att det är mycket tid som behöver läggas och hur länge är det hållbart att arbeta 150 procent. Det kan man fundera över, men jag har inget negativt att framföra i min roll.
Vadstena är en mindre kommun. Ska det inte vara möjligt att kunna kombinera ett arbete med sin roll som politiker?
– Man ska absolut kunna arbeta. Men det är som jag sa tidigare har man mer än 40 procent har man möjlighet att minska sin ordinarie tjänst. Det hade säkert gått att lösa mellan arbetsgivare och den politiska organisationen.
Frida Edholm menar att hon inte arbetar 145 procent utan att hon tar ledigt om det behövs och att hon har en uppgörelse med sin arbetsgivare om sina arbetstider. Hon säger vidare att arbetet i det egna partiet är en fritidssysselsättning.
– Om jag har en kallelse till ett uppdrag så tar jag ledigt. Det är min arbetsgivare helt okej med och de har aldrig kommenterat att jag varit ledig. Jag deltar i mer eller mindre alla möten jag blir kallad till. Jag har aldrig fått någon kritik att jag misskött mitt förtroendeuppdrag. Om någon tycker det, så får man väldigt gärna prata med mig direkt.
Madeleine Andersson berättar att det finns en viss kritik från hennes personal gentemot Frida Edholm. Det rör bland att de får mejl på kvällen eller helger. Det kan leda till en press att svara trots att arbetstiden varit slut för länge sedan.
– Det är naturligtvis besvärligt och jag kan förstå att man fört fram det. Jag kan själv tycka det är besvärligt, men i min roll ingår det att vara nåbar dygnet runt. Så det är okej från min sida men inte för min personal, säger hon.
När oppositionsrådet får höra kritiken blir hon förvånad då hon menar att hon inte kan styra om tjänstemän svarar eller läser sina mejl efter arbetstid.
– Det måste vara Madeleine Andersson som chef på Vadstena kommun som ansvarar för att personal inte arbetar mer än 100 procent. Om tjänstemän läser sin mail utanför arbetstid så är det konstigt att rikta den kritiken mot mig.
Frida Edholm understryker att hon är förtroendevald politiker och måste själv kunna bestämma när hon skickar ett mejl.
Förväntar du dig få ett svar när du mejlar utanför arbetstid?
– Nej, jag har aldrig någonsin förväntat mig det. Jag blir väldigt förvånad om jag får ett svar en söndag eller sent en kväll. Jag är oppositionsråd och ska vara anträffbar i den mån det är möjligt. Man är mer eller mindre aldrig ledig i en sådan roll.
Hon säger att det finns tjänstemän som mejlar både kvällar och helger, det har hänt att mail skickats sent en söndag med ärende som kan gälla för nästkommande dag.
– Jag tycker det är konstigt med en sådan kritik mot mig, när det finns tjänstemän som gör exakt samma sak.
Madeleine Andersson medger att det är mottagarens ansvar att avgöra när denne ska gå in och läsa arbetsrelaterade mejl. Hon medger också att det kan ske att även tjänstemän mejlar utanför arbetstid.
– Då och då inträffar saker som gör att man måste kunna skicka ett mejl även under helgen om det påverkar måndagens arbete. Detta är dock inte något som ska ske med regelbundenhet utan mer av nödvändighet.
Ska man inte kunna skicka ett mejl när som helst på dygnet?
– Problemet är när man är i beroendeställning till den som skickar mejlet. Till exempel en chef som mejlar sent till en medarbetare som då känner sig tvingad att svara direkt istället för att vänta tills nästa arbetsdag. I chefsleden pratar vi om att försöka undvika det, säger hon och menar att samma känsla kan uppstå mellan tjänstemän och styrande politiker.
Madeleine Andersson får frågan om kritiken framförts till Frida Edholm:
– Nej, det har vi inte. Men jag vet inte om oppositionen eller majoriteten har pratat med henne, det känner inte jag till.
Kommunalrådet Peter Karlsson (M) är högsta ansvarige politikern i Vadstena. Han känner till tjänstemännens kritik gällande Frida Edholms tillgänglighet.
Har du tagit upp det med henne?
– Nej, jag har bara noterat informationen, säger han.
Varför inte?
– Jag lägger mig inte i oppositionens arbete. Jag sköter mitt och de får sköta sitt.
Du är ändå högsta ansvarige politikern. Har inte du ett ansvar att framföra uppgifterna om tjänstemännen nu upplever det så här?
– Det är ju i så fall något som tjänstemännen får hantera, säger han och förklarar att han inte ser det här som en politisk fråga i den meningen att han som kommunalråd ska behöva agera.
Anser du själv att Frida Edholm varit svår att få tag i?
– Nej, jag har inte upplevt det så, säger han men tillägger att han inte brukar söka henne i olika ärenden.