Klimatförändringar är något som numera måste beaktas i all samhällsplanering.
– Skyfall är en av de mest troliga klimatpåverkningarna vi kan få. Det är det och det motsatta perspektivet med uttorkade brunnar på landsbygden och det har vi ju redan hänt i flera omgångar, säger biträdande kommunchef Martin Berry.
Hantering av dagvatten och skyfallshanteringen hänger ihop. Det kan vara dammar som ska kunna hantera ett normalflöde regnvatten, men också ta emot större mängder vatten vid behov så att det är därifrån går att kontrollera.
I samband med anläggning av ny väg in till Kungs Starby industriområde har kommunen nu byggt en sådan damm.
– Det är en fördröjningsdamm som vi skapat, säger mark- och exploateringschef Mikael Lilja.
Dammen ska samla ihop dagvatten från de verksamheter som ska finnas i området.
Marken och infartsvägen till Kungs Starby industriområde avvattnas och via ett dike där vattnet förs vatten till dammen.
Vattnet samlas upp i dammen och kan tas upp av marken. Blir nivån i dammen hög finns en avrinning som gör att vattnen över en viss nivå kan rinna ut i det övriga dagvattennätet i Vadstena och därifrån fortsätta ut i Vättern.
– Skulle det vara så att det kommer riktiga skyfall så kan dammen ta emot vatten och då slipper vi kanske bekymmer med översvämningar. Dammen är dimensionerad för att ta emot stora mängder vatten, säger Lilja.
Då många ytor i dagens samhällen är hårdgjorda behövs lösningar som kan ge marken en möjlighet att kunna ta upp vattenmängderna.
– Har man färre hårdgjorda, i klartext asfalterade, ytor och istället jobbar med andra material som finkornigt grus så är det fortfarande genomsläppligt, säger Martin Berry.
Så gjorde man till exempel då parkeringen vid Lastköpingsgatan byggdes.
– Jobbar man på det sättet får man en naturlig hantering. Det sättet att tänka har kommit väldigt tydligt inom samhällsplaneringen de senaste åren. Det är svårt att jobba med det i innerstaden i Vadstena med den medeltida stadsdelen. Där är det hårdgjorda ytor, men det är kullersten. Å andra sidan är det mellanrummen mellan stenarna där kan vattnet ta vägen, säger han.
Ute i Tycklinge där ett nytt bostadsområde ska byggas planerar man för detta genom att skapa ett grönstråk med en bäck som rinner ut i en damm som ska göra området attraktivt och samtidigt få en fungerande dagvattenhantering.