Nu visas ett av stans bäst bevarade hus

Många känner säkerligen igen det, men få vet vad som egentligen döljer sig innanför dess väggar. För första gången visas nu det Acharii-Bergenstråhlska huset för allmänheten.

Ett av sovrummen som ägarna har låtit återskapa så som det var möblerat på 1800-talet.

Ett av sovrummen som ägarna har låtit återskapa så som det var möblerat på 1800-talet.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-11-16 19:00

– Det här huset är ganska anonymt. Många passerar förbi men man kan inte ana vad som finns härinne, säger guiden Eva Mattson, som på lördag välkomnar allmänheten till en första visning.

Huset har en lång historia som sträcker sig till 1600-talets mitt. Det var hovmålaren Johannes Verner som omkring år 1640 lade grunden till huset. Byggnaden bestod då av timmer och hade endast en våning. Först på 1790-talet fick huset sin övervåning. Byggnadens nuvarande utseende kom inte till förrän 1811, då lavaforskaren Eric Acharius lät förvandla fasaden till ett grekiskt tempel.

Husets insida, det vill säga planlösningen, ändrades 1837 av den dåvarande ägaren och godsherren Carl Ulric Bergenstråhle.

Spår från 1600-talet

1974 köptes huset av makarna Göran Söderström och Axel Unnerbäck, båda kända lärare inom byggnadsvård. De har sedan dess ägnat stor tid åt att bevara och återställa byggnadens olika tidsepoker, från 1640 och fram till 1800-talets slut. Sedan 2008 ägs och förvaltas huset av Söderström-Unnerbäcks Stiftelse, och inredningen är dessutom testamenterad till kulturhistorisk forskning.

– Tanken är att forskare ska bo och nyttja huset, säger Eva Mattson och fortsätter att visa runt i den gamla byggnaden.

Golv, tak och väggar är restaurerade för att återge husets historia. Nedervåningens exteriör är från 1700-talet medan övervåningen är från ett sekel senare. I biblioteket på nedre botten finns dock spår kvar från 1600-talets originaltak.

– Det här är ett så kallat kassettak, säger Eva Mattsson och pekar på en handmålad papegoja vars färger tynat bort.

– I nästan varje rum finns även en bit av originalväggarna bevarade. Göran och Axel har velat komma så långt ner i väggskikten som möjligt, och har därefter återskapat husets originalväggar. Det är häftigt hur två personer har kunnat bevara ett hus på det här sättet, säger hon.

Öppnas för visningar

Möblemanget, som är från 1700- och 1800-talet, har inte ursprungligen tillhört huset, men fyller en viktig funktion för att kunna spegla husets historia. På nedre botten har ägarna inrett våningens två gästrum efter Bergenstråhles möblemang på 1830-talet. I ett av rummen finns även August Strindbergs dotter Kerstins antika skrivbord bevarat.

– Det här huset representerar Vadstenas historia. Därför känns det så härligt att huset står kvar. Här har flera av stans betydelsefulla personer bott. De jag nämner under visningen är bara några av de mest kända, men totalt har huset haft 21 ägare, säger Eva Mattsson.

De första visningarna äger rum tre lördagar med start nu i helgen. Föranmälan krävs dock.

– Jag hoppas att det kommer många. Det här är ett fantastiskt hus, säger Eva Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!