Utmaningen för Vadstenaföretaget – rekrytera personal

Sedan 2011 äger Sulzer en fabrik i Vadstena på Kvarnbacken som tillverkar pumpar åt hela världen. Omsättningen har legat på plus i flera år, svårigheten ligger i att hitta rätt personal.

Jonna Edholm utbildar sig internt till CNC-operatör. Husein Becirevic hjälper till.

Jonna Edholm utbildar sig internt till CNC-operatör. Husein Becirevic hjälper till.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2021-09-14 20:00

FokusNäringsliv

Linus Larsson rekryterades som produktionschef från Tranås 2018. Han var därför inte med när företaget tvingades varsla 2016 i samband med att delar av produktionen flyttades utomlands.

– Man ansåg att man kunde producera i andra länder, av ekonomiska skäl, säger han.

Samtidigt berättar han att vissa fortfarande kommer ihåg just uppsägningarna som följde, trots att de inte berodde på att företaget gick dåligt utan på grund av ett strategiskt beslut från koncernen.

Sedan dess har mycket hänt. Bara ett år senare, 2017, lades en fabrik inom koncernen ner i Tyskland.

– Vi fick plötsligt nya produkter till oss, säger Linus Larsson och förklarar att det innebar ett ökat behov av ny personal och även en annan typ av ledarskap i huset.

Efter några år som produktionschef tog han i januari 2020 steget att bli platschef, strax innan utbrottet av corona-pandemin. 

– Starten blev lite tuff.

Samtidigt, säger Linus Larsson, har Vadstenaföretaget varit förskonat från tapp tack vare att projekten sträcker sig över lång tid. Vissa projekt var man tvungen att lägga på is, men pandemin slog hårdare mot underleverantörerna. Det Larsson upplevt lokalt är viss materialbrist, ökade priser och längre leveranstider från Kina. Samtidigt har företagets årsomsättning fortsatt att ligga på plus, även om den inte uppnått samma nivåer som 2017-2018 då omsättningen ökade runt 30 procent årligen.

Trots att företaget har en lång historia i Vadstena, i olika namn, upplever Linus Larsson att de är anonyma i närområdet.

– Folk här vet knappt vad vi gör.

Som platschef vill han fokusera på att synliggöra den lokala fabriken och även öka attraktionskraften att vilja söka sig dit. För problemet för Sulzer Pumps är inte att hitta kunder till sina produkter. 80 procent av det som produceras går till utlandet. I Sverige finns också ett flertal servicecenter och säljkontor mellan Örnsköldsvik och Malmö. Problemet är att hitta ny personal. 12 medarbetare inom internlogistik är redan klara där man tidigare outsourcade denna tjänst, men företaget söker ytterligare sju medarbetare inom olika områden.

– Vi har ganska stor konkurrens, säger Larsson och nämner företag som Fredrikssons verkstad, Toyota, SAAB och Väderstadsverken som har liknande personalbehov.

Andra faktorer som gör att det är svårt att rekrytera till Vadstena tror Larsson beror på att utbildningsnivån i småstäderna generellt är lägre än i storstäderna och pendlingsmöjligheterna få.

– När jag började här var en av mina första frågor, vad gör vi för att bli en mer attraktiv arbetsgivare?

Vad fick du för svar?

Att de tyvärr inte jobbat så mycket med den frågan.

Det är det den nya platschefen nu försöker att ändra på.

Ett steg på väg är att försöka utbilda på plats, exempelvis CNC-operatörer, som det är brist på. 

Jonna Edholm har jobbat inom industrin tidigare och berättar att hon var sugen att prova något nytt. Sedan i juni går hon bredvid för att lära sig ett nytt yrke och redan till jul räknar hon med att kunna jobba mer självgående. Att få utbilda sig praktiskt på plats passar henne.

– Det är jättebra att få vara med och se hur man ska göra och jag är nyfiken och vill verkligen lära mig, säger hon.

Av 108 anställda lokalt är knappt tio kvinnor. Det är också något som Linus Larsson vill försöka ändra på.

Ett sätt, tror han, att rekrytera fler kvinnor skulle vara om exempelvis syokonsulenterna pratade mer om industrin bland eleverna. Många tror att det fortfarande är skitigt och fysiskt jobbigt inom industrin, men idag är det rent, ergonomiskt och mycket tekniskt, säger Larsson.

Therése Ringström har jobbat på företaget sedan 2012. Från att tidigare ha jobbat administrativt, bland annat med säljkontakter runt om i världen samt teknisk dokumentation, ska hon nu bli arbetsledare i produktionen.

– Det känns jätteroligt, jag trivs med ett varierande arbete, säger hon.

Att de flesta kollegorna är killar har Therése inget emot.

– Jag kan tycka att de oftast är lättare att jobba mot, men lite fler tjejer borde vi ha.

Hon tror att den mansdominerade miljön kanske kan avskräcka vissa från att söka. Samtidigt säger hon att det säkert finns många kvinnor där ute som är duktiga på att skruva och meka på hemmaplan och tycker att fler borde våga söka sig till industrin.

– Vi har ganska roligt här och jag tycker om den här miljön. Det är raka rör.

Sulzer Pumps

Globalt bolag inom utveckling, tillverkning och service av centrifugalpumpar, dränkbara pumpar och omrörare inom områden som olja, gas, vatten, vattenrening, gruvdrift, pappersindustri.

Huvudkontor i Schweiz. Företaget har, totalt, cirka 15 000 anställda.

Vadstenafabriken har 108 anställda.

Det största provrummet rymmer 750 000 liter vatten, mer än vattentornet i Vadstena. Här testkörs pumpar med kapacitet att pumpa upp till 9 000 liter vatten per sekund.

2020 omsatte företaget lokalt 391 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!