Han avslutade med att vara ordförande för sista sammanträdet i kommunfullmäktige innan sommaruppehållet.
Regelverket säger att man måste vara folkbokförd i kommunen för att kunna sitta i fullmäktige eller i nämnder. Efter lite övervägande har han kommit fram till att rätt tid att sluta nu.
– Det är ju två år kvar till nästa val och en ny person kan behöva komma in i det. Jag har ändå inte tänkt vara kvar efter valet nästa gång, säger han.
Han kommer att bosätta sig norr om Motala, men hamnar på andra sidan länsgränsen, i Askersunds kommun.
– Jag har tagit lite kontakt med Askersund. Jag tycker att det är kul med politik, säger han.
Det är ett intresse han vill hålla kvar.
– Men för mig är politik inte bara att sitta i kommunen, jag vill vara bland dem som tänker ungefär likadant, säger han.
Om det blir nya politiska uppdrag i framtiden vill han inte sia om i nuläget.
– Jag har ju inte tröttnat på politiken om man säger så, säger han och skrattar.
Han släpper inte Vadstena och förtroendeuppdragen helt. Uppdraget som ordförande i Vadstena Fastighets AB (VFAB) kommer han ha kvar. När det gäller kommunala bolag är det inte samma regelverk som gäller utan där kan man ha uppdrag även om man är folkbokförd i en annan kommun.
Under åren i Vadstenapolitiken har han hunnit med många olika uppdrag och varit kommunalråd, ordförande i socialnämnden, suttit i kommunstyrelsen, varit fullmäktiges ordförande och VFAB:s styrelseordförande.
– Det känns ju lite tråkigt också att lämna, säger han och påpekar att kommunfullmäktige är viktigt.
Han berättar att när man sitter i fullmäktige och hanterar ärenden kan det kännas som att det inte händer mycket, men när han ser tillbaka har det hänt massor.
– Men det går ganska sakta, säger han.
Under hans år i Vadstenapolitiken har det byggts mycket bostäder och två nya förskolor.
– Vi har ju gjort jättemycket när man tänker tillbaka.
Många detaljplaner har tagits fram och ett gäng motgångar har han stött på.
– Vi fick inte bygga i Asylen och nu fick vi inte heller bygga skolan, säger han och fortsätter:
– Det är sådant som tagit mycket energi, nedlagda timmar, funderingar och omröstningar. Och sedan får man inte göra det som är tänkt.
När han ser tillbaka på tiden i Vadstenapolitiken tycker han att det utvecklats till att ha blivit ett bra tonläge där alla respekterar varandra även om man har olika åsikter.
En annan sak som han minns lite extra är att det vissa gånger varit otroligt långa sammanträden, ibland har de inte varit klara förrän vid elva eller halv tolv på kvällen.
– Ibland har det varit mycket allmänhet där också och det har varit trevligt tycker jag.
Sedan senaste valet har han varit vice ordförande i kommunfullmäktige, men i och med coronapandemin och restriktioner för personer i åldern 70+ har han fått hoppa in som ordförande för de sammanträden som haft mindre antal ledamöter. Det har bidragit till att han slutar nu.
– I och med corona har jag fått hoppa in och vara ordförande och då tänkte jag att jag gör det nu. Då kunde jag vara ordförande på fullmäktige och tacka alla och hålla ett litet tal. Det tyckte jag blev en fin avslutning, säger han.
Han avsäger sina politiska uppdrag i kommunfullmäktige och vatten- och avfallsnämnden från och med 1 juli. Att lämna direkt efter kommunfullmäktiges sammanträde då han tackade för sig var inte möjligt eftersom sammanträdesprotokollet måste justeras.