Vadstena pastorat först i landet med robotgräsklippare

Som en satsning på miljön och möjlighet för personal att syssla med andra arbetsuppgifter införs nu robotgräsklippare på församlingarnas kyrkogårdar.

Robotgräsklippare ska klippa under 7,5 timmar om dagen.

Robotgräsklippare ska klippa under 7,5 timmar om dagen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2021-06-02 18:00

Vadstena pastorat består av Vadstena och Dals församlingar. Nu ska alla ytor där det är möjligt klippas med robotgräsklippare. En satsning som man är först med i landet.

Totalt är det 52 500 kvadratmeter gräsyta som ska klippas på kyrkogårdarna, kring klosterkyrkan, klosterparken och runt Vadstena folkhögskola.

– Det ska vi klippa med elva robotar, säger Pär Martinsson, kyrkogårds- och fastighetschef.

Robotklipparna ska jobba dagtid under 7,5 timmar per dag.

Miljömässigt innebär det en koldioxidbesparing på 6,5 ton jämfört med att använda åkgräsklippare.

De eldrivna robotklipparna innebär även att man slipper marknära avgasutsläpp.

Tidsbesparingen motsvarar en persons arbete, men det blir ingen minskning av bemanningen utan en möjlighet att kunna göra andra arbetsuppgifter inom verksamheten.

– Det blir dessutom högre kvalitet på klippningen eftersom robotarna klipper hela tiden, säger Martinsson.

Annan klippning påverkas av till exempel regn.

För att göra det möjligt har 13 kilometer kabel dragits och stolpar för batterier monterats på berörda ytor. Systemet innebär att det inte behövs el på plats utan batterier för kablar och själva klipparna laddas för att sedan kunna jobba under tio timmar om så behövs.

Laddning sker i anslutning till förvaltningens lokaler.

– Vi laddar dem med egen ström, säger han.

Elen produceras i form av solel via de solpaneler som installerades i samband med att lokalerna vid Nya kyrkogården byggdes för några år sedan.

För kyrkogårdsbesökare och alla som bor och vistas i närheten av kyrkogårdarna blir det en påtaglig minskning av störande ljud.

– Bullerstörningar kommer vi helt ifrån med det här, säger han.

Kalle Andersson, från Robotic Lawn Care Systems, har varit på plats och installerat anläggningen. Han har lång erfarenhet av robotgräsklippning och det har varit en större utmaning att dra kablar här.

– Det är mycket mera komplexa ytor här, säger han.

Robotklipparna ska klippa nära kanter och gravstenar, men samtidigt inte nafsa i sig penséer eller andra plantor. Det sista som robotarna inte tar får man ta med trimmer. De ytor som inte går att klippa för robotarna måste också klippas av personal.

Robotklipparna ska användas under sommaren och sedan kommer en utvärdering göras i höst, men Pär Martinsson tror på att det kan bli ytterligare robotklippare i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!