– Den heter "Olles godnattsagor". Olle är min lillebror och han var mycket av Emiltyp när han var liten. Full med hyss, säger Anna-Lisa Hagård.
Sagoboken hon nu skrivit innehåller många korta berättelser som alla bygger på minnen från när hon var barn. Utifrån minnet återberättar Anna-Lisa händelser och episoder. Många med brodern Olles påhitt.
– Han var en charmig unge utan elaka avsikter, säger hon.
Coronautbrottet ledde till social distansering utan möjlighet att träffa vänner, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
– Kanske har det varit coronan som har gjort att jag sökt sysselsättning, säger hon.
Hon satte igång att nedteckna alla berättelser och samla dem till barnbarnsbarnen. Inledningsvis har hon haft hjälp att filmas när hon högläst sagorna. Dessa klipp har förmedlats till barnbarnsbarnen.
– Jag tyckte det var roligt att de ska bevara mig i minnet, säger hon.
Allteftersom de samlade berättelserna blev allt fler kom idén om att ge ut dem i form av en sagobok.
Snart 90 år gammal kommer Anna-Lisa att debutera som barnboksförfattare i början av nästa år.
– Jag har haft vansinnigt roligt. Jag har glatt mig varje dag faktiskt och har aldrig känt någon ensamhet, säger hon när hon ser tillbaka på många månader av social distansering.
Efter att ha efterfrågat en illustratör till boken kom Anna-Lisa i kontakt med Vadstenaillustratören Cathrin Hesselstrand.
– Jag håller på och gör skisserna nu, säger Cathrin.
Carthrin har läst texterna och gjort sidlayout och när skisserna är klara ska Anna-Lisa se dem innan illustrationerna slutförs.
Berättelserna blir till ett historiskt tidsavtryck över hur det var att vara barn på 1940-talet.
– Det är roligt att man får veta vad barnen lekte med och hur de umgicks förr i tiden när det inte fanns datorer och telefoner och sådant, säger Cathrin.
Hon räknar med att ha sagobokens illustrationer klara i januari.
– Jag tycker att det är jättekul att hon ger mig förtroendet att rita det här och jag gör det på hennes villkor, säger Cathrin.
Anna-Lisa behövde dessutom komma i kontakt med ett förlag som kunde ge ut boken. Beslut togs om att lägga produktionen i Vadstena, hos Alla Format som tryckt och gett ut andra böcker tidigare.
Att hela processen sker i Vadstena underlättar kontakter och dialog under vägens gång.
Någon gång i januari är det sannolikt dags för tryckning och utgivning av sagoboken.