Naturum – i pepparkaksformat

Deras första, stora pepparkaksprojekt blev Klosterkyrkan, 2010. I år är det Naturum vid Tåkern som fångat Sofia och Peter Asthamns intresse.

Sofia Asthamn har nu gett sig på pepparkaksdegen.

Sofia Asthamn har nu gett sig på pepparkaksdegen.

Foto: privat

Vadstena2018-12-11 20:00

Paret som bott i Vadstena sedan 2009 har etablerat sig på orten och driver bland annat det ekologiska hembageriet, Vadstena bröd, och nätbutiken, Bättre Värld. Sedan i fjol sköter de också Dahlströmska gården rum & frukost.

Med åren har Sofia och Peter skapat en egen jultradition genom att baka storslagna pepparkakshus. I fjol var det just Dahlströmska gården som avbildades. I år lade Peter ut en öppen fråga på Facebook om motiv och fick förslaget, Naturum, av föreståndaren Malin Granlund Feldt.

– Det var en passande idé, en spännande byggnad med alla vinklar, säger Peter.

Men innan paret började skära i pepparkaksdegen gjordes en skiss på papper vars delar sedan tejpades samman för att se hur resultatet skulle bli.

– Det var lite klurigt, fortsätter han.

Förberedelserna tog några kvällar, men själva baket och monteringen gick på ett par timmar, totalt sett.

– Det blev lite tidspress när vi skulle sätta ihop delarna med det smälta sockret, säger Peter.

Ni använde ingen limpistol?

– Nej, det känns lite som att fuska. Tanken är att huset ska gå att äta upp senare.

Paret är nöjda med resultatet.

– Det blev fantasifullt och lekfullt med fåglarna, säger Peter om detaljerna som skapats av såväl pepparkaka som små godisbitar.

Peter Asthamn utesluter inte att det kan blir fler utmanande pepparkakshus i framtiden, det finns idéer.

Innan årets verk kommer att ätas upp hoppas han på att kunna transportera det till Dahlströmska gården, nästa fredag, så att allmänheten kan få se resultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!