Paret som bott i Vadstena sedan 2009 har etablerat sig på orten och driver bland annat det ekologiska hembageriet, Vadstena bröd, och nätbutiken, Bättre Värld. Sedan i fjol sköter de också Dahlströmska gården rum & frukost.
Med åren har Sofia och Peter skapat en egen jultradition genom att baka storslagna pepparkakshus. I fjol var det just Dahlströmska gården som avbildades. I år lade Peter ut en öppen fråga på Facebook om motiv och fick förslaget, Naturum, av föreståndaren Malin Granlund Feldt.
– Det var en passande idé, en spännande byggnad med alla vinklar, säger Peter.
Men innan paret började skära i pepparkaksdegen gjordes en skiss på papper vars delar sedan tejpades samman för att se hur resultatet skulle bli.
– Det var lite klurigt, fortsätter han.
Förberedelserna tog några kvällar, men själva baket och monteringen gick på ett par timmar, totalt sett.
– Det blev lite tidspress när vi skulle sätta ihop delarna med det smälta sockret, säger Peter.
Ni använde ingen limpistol?
– Nej, det känns lite som att fuska. Tanken är att huset ska gå att äta upp senare.
Paret är nöjda med resultatet.
– Det blev fantasifullt och lekfullt med fåglarna, säger Peter om detaljerna som skapats av såväl pepparkaka som små godisbitar.
Peter Asthamn utesluter inte att det kan blir fler utmanande pepparkakshus i framtiden, det finns idéer.
Innan årets verk kommer att ätas upp hoppas han på att kunna transportera det till Dahlströmska gården, nästa fredag, så att allmänheten kan få se resultatet.