Beslutet är fattat. Vadstena kommer fortfarande att ha sina närpoliser, men de kommer att utgå från Motala. Polis-stationen förblir förhoppningsvis kvar i samma lokaler.
Förändringarna för Vad-stenapolisen är nu formellt beslutade av länspolismästaren Mats Löfving. Beslutet kommer att gälla omedelbart, även om en del genomförs successivt. Sista maj ska alla delar vara genomförda och en redogörelse ligga på bordet. Närpolischef Kenneth Nilsson har utrett de praktiska konsekvenserna.
Fyra till minst två poliser kommer att ha Vadstena som sitt ansvarsområde. Dessa närpoliser ska hålla kontakten med kommunen och ta ett ansvar för utredningsverksamheten. Det ska ske med stöd av kriminalpolisen i Motala, inte minst när det gäller ungdomsutredningarna.
Polislokalen hoppas Kenneth Nilsson ska förbli den samma, förhandlingar pågår med fastighetsägaren kommunen. Hur öppethållandet ska vara är ännu inte klarlagt. Den administra- tiva resursen, Madeleine Carneteg, försvinner och ska istället stärka upp hos Motalapolisen.
Det är den stora förändringen, manuell receptionsverksamhet ska koncentreras till huvudpolis-stationerna Motala, Linköping och Norrköping. Dessa ingår i det landomfattande nätverket PKC, polisens kontaktcentrum.
-- Utvecklingen ska mer och mer gå mot att kontakta polisen genom internet. För anmälan om brott eller tips ska man dock kunna träffa närpoliser på vissa utsatta tider, säger Kenneth Nilsson.
Förra sommaren tvingades Vadstenapolisen att stänga stationen, och Kenneth Nilsson kan inte lova någon bättring på den punkten, såvida inte nyrek-ryteringen går över all förväntan. Minst tio nya poliser blir det, varav sju börjar i januari inom ramen för utbildningen och blir färdiga i juli. Utöver det kommer det fyra, minst två, i juni. Å andra sidan väntar pen-sionsavgångar, en av dem blir utredningsledaren Jörgen Rosén som går i maj månad. De närpoliser som redan jobbar i Vadstena har förtur till tjänsterna i Vad-stena.
Polisförbundet Östergötland har i MBL-förhandlingarna motsatt sig förändringarna av verksamheten totalt, speciellt att den större delen av utredningsverksamheten läggs ner i Vad-stena.
Det innebär en väsentlig försämring av närheten och servicen till allmänheten, menar Björn Hoppe, Vad-stenapolis och vice ord- förande i Polisförbundet Östergötland.
-- Ännu vet vi inte heller om vi ska få behålla stationen. Det blir i alla fall inte någon vanlig polisstation, såsom andra närpolisstationer i Östergötland, möjligtvis med undantag för den i Söderköping.
Närpolisen i Vadstena sätter stort värde på att få vara kvar i de nuvarande lokalerna, de anses ändamåls-enliga och har nyligen fått ett skalskydd med larm.
Räknat per tusen invånare har Vadstena, näst efter Linköping, på sistone haft flest ärenden som kräver omedelbara utryckningar, har Björn Hoppe räknat ut. Han vill inte ställa Vadstena mot Ödeshög, men frågar sig ändå varför Vadstena drabbas när inte grannkommunen utsätts för samma förändringar.
Nu när beslutet ändå är fattat får Vadstenapolisen göra det bästa möjliga av saken.
-- Det är alltid bra att få besked oavsett hur det blir. Så länge vi har kvar stationen finns det större möjlighet att gå tillbaka till den gamla ordningen, säger Björn Hoppe vars planer är att fortsätta sin tjänst i Vadstena.