– Fantastisk roligt. Och oerhört viktigt för både verksamheten, kommunen och regionen i stort, menade en nöjd Anders Hedeborg (S) hos Vadstena Kommun.
Nedläggningshotet tog fart i november 2014, skolan drogs då med dålig ekonomi och man tillsatte en utredning för att se hur man skulle lösa situationen. I den kom musiklinjen snart att spela huvudrollen då förslaget blev att den skulle läggas ned.
– Vi har ända sedan den stunden, tillsammans med bland andra Region Östergötland, Vadstena Kommun, Linköpings Stift och Länsstyrelsen, försökt hitta konstruktiva lösningar på hur vi ska kunna driva linjen vidare, berättar regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S).
– Man ska komma ihåg att det här är en högkvalitativ utbildning med mycket hög renommé, både i Sverige och internationellt.
Nu både tror och hoppas man att frågan ska vara löst - en gång för alla. Utbildningen har formats om till en Konst- och kulturutbildning och man har funnit nya huvudmän i Folkuniversitetet Öst och Vadstena Akademien, dessa tar över ansvaret efter Linköpings Stift när vårterminen 2017 är till ända. Musiklinjen går nu in i ett sammarbete med Vadstena Akademien och linjen döps om till Vadstena sång- och pianoakademie.
– Parterna har enats om att säkra musiklinjens existens fram till 2018, sen kan jag inte tänka mig annat än att Staten tar sitt ansvar och ser utbildning ur ett kulturellt stadsperspektiv, menar Anders Hedeborg (S).