Efter ett år som organist i Klosterkyrkan är Marie-Louise Beckman varm i kläderna. Själv har hon för första gången en tjänsteorgel som klarar favorittonsättaren Messians musik. Och kyrkokören har blivit dubbelt så stor.
Den första kvinnliga organisten i Klosterkyrkan har nu ett års arbete bakom sig. Klosterkyrkans kyrkokör, som var en helt vanlig kyrkokör när hon började, har blivit nästan dubbelt så stor.
-- Ett tag dök det upp någon ny varje torsdag, berättar Marie-Louise Beckman.
-- Men det är fortfarande en helt vanlig kyrkokör!
I december sjöng kören Saint-Saëns "Juloratorium" med Skänninge kyrkokör och S:t Hans-kören i Linköping, som är Marie-Louise gamla kör.
I samband med framförandet i Klosterkyrkan fick åhörarna önska musik inför julen 2006.
-- Flest önskemål fick Händels "Messias" och Bachs "Juloratorium", berättar hon medan hon letar bland alla inlämnade lappar.
Men det fanns också önskemål om Hilding Rosenbergs "Den heliga natten" och musik av Ingvar Lidholm och Arvo Pärt, för-utom traditionella carols.
Det blir faktiskt musik av den nutida tonsättaren Arvo Pärt i Klosterkyrkan redan i mars.
Hans "Magnificat" framförs tillsammans med den franske 1700-talskompositören Du Monds tonsättning av samma text. För sången står en dubbelkvartett med solister.
I sopranstämman finns Marie-Louise. Bäst tycks hon trivas när hon får samarbeta med andra. I februari uppmärksammar hon Mozarts 250-årsjubileum med en stor Mozartkonsert. Då sjunger Klosterkyrkans kör tillsammans med frikyrkan Vätternkyrkans kör och Linköpings kammarkör, som hennes man leder. Barocksopranen Susanne Rydén blir solist.
Hennes egna favorittonsättare är Bach och Messian. I Klosterkyrkan har hon för första gången en tjänsteorgel som det går att spela den moderne tonsättaren Messians musik på. Det är den stora orgeln, som man kan gå in i. Orgelverket är från 1933.
Den betydligt mindre kororgeln är en kopia av en 1700-talsorgel. När orgeln skulle invigas i fjol satt hon ensam i kyrkan natten före invigningen och övade.
-- Det var speciellt att låsa upp och gå in här bland alla valv. Det finns hur många mörka platser som helst. Men när man kommer in är man inte rädd.
Marie-Louise brinner även för riktigt gammal musik, som gregoriansk sång. Det sjungs gregoriansk sång tre gånger varje dag i Klosterkyrkan, och mer ska det bli. Under våren kommer Laurentius Petri-sällskapet, som är experter på gregorianik. Då framförs hela påskens alla tideböner i sin helhet. Allmänheten är välkommen att både lyssna och sjunga med.
-- Jag tror att både musiken och bönerna finns i väggarna. Det kommer mängder av besökare och turister hit. För en del är det en andlig upplevelse, för andra är det en historisk. För många är det både och.
-- Musiker som kommer in här känner nog hur munkarnas och nunnornas sång lät. De säger ofta: "Tänk att få spela detta just här."
Den gamla musiken känns rätt i Klosterkyrkan.
Inför sommarens konserter kommer hon att få dela planeringsarbetet med de musikansvariga i de gamla församlingarna i Hov och Strå och pastoratet i Rogslösa. Nu har de slagits samman. Det trivs hon med.