Anledningen var att den tidigare borgerligt obundna listan Kyrkans väl missat att anmäla sig i tid till valet. Därmed skulle ny fördelning hittas till gruppens förra sju mandat.
POSK ökade sitt röstetal med hela tio procentenheter mot valet 2013, fick nu 41 procent av rösterna – jämfört med 17,1 i riket – och ökade med det från åtta till elva mandat.
När de politiska partierna S, C och SD mobiliserade mot varandra och gick framåt, eller åtminstone höll sina ställningar, var POSK överlag den opolitiska gruppering som svarade med att också gå framåt.
– Vi är nog väl kända för vår uppfattning att kyrkan ska hållas opolitisk, säger Ingemar Falk första namn på gruppens Vadstenalista. Vi har funnits i 30 år och samlar även många kyrkligt engagerade.
Men samtidigt kände han en viss osäkerhet inför valet.
– Vad skulle Kyrkans väls frånvaro innebära? Skulle Sverigedemokraternaanmäla sig också i Vadstena? Men nu är vi naturligtvis glada att det gick så här bra. Nu kan vi fortsätta att sköta en bra verksamhet.
Nej, SD kom inte med någon kandidatur i Vadstena pastorat. Det gjorde därmed opolitiskaFrimodig kyrka som tog ett mandat.
Näst största parti blev För Dals församling som med 28 procent av rösterna vann ytterligare två mandat och sju totalt. Socialdemokraterna (25 procent) ökade med ett mandat till sex i kyrkofullmäktige.