Kockens nyårsmenytips - "Hoppa hummern"

Kocken Victor Henning Blad, Restaurang Hörnet i Vadstena, ger tips om god nyårsmat även för den med något mindre budget.

Victor Henning Blad och kollegan Hugo Karlsson förbereder mellandagsmeny samtidigt som Victor ger sina tips inför nyår.

Victor Henning Blad och kollegan Hugo Karlsson förbereder mellandagsmeny samtidigt som Victor ger sina tips inför nyår.

Foto: Lillian Andersson

Vadstena2022-12-29 18:00

– Spontant, utgå från en trerätters, säger Victor Henning Blad som första råd inför festkvällen.

– De flesta tänker att de köper kokt hummer. Men den är kokt för länge redan när du köper den och så ska den gratineras och blir ännu torrare. Så hoppa hummern men gå gärna på andra skaldjur, som argentinska rödräkor eller kammusslor.

Oxfilé är standard. Men varför köpa filé för många hundra kronor kilot när man, enligt Victor, kan få en köttbit som kostar hälften så mycket och smakar mer.

– Som tri-tip (triangelstek) eller picanha (rostbiff med fettkappa). Sänk ugnen från 200 till 120 grader, låt det ta längre tid. På nyårsafton är det ju inte superstress. Satsa mer på tillbehör och sås.

– Eller släpp köttet helt och gå över till fågel, välj till exempel ankbröst, och gör en god sås. Skippa buljongtärningen, köp en god fond och gör din egen grönpepparsås. Pommes Anna är ett alternativ, inte lika krämig som potatisgratängen men väldig god. Den kan göras dagen innan och värmas i bitar.

Victor tycker inte att desserten är lika traditionsstyrd och föreslår cheesecake.

För den som inte har så hög budget finns det riktigt goda alternativ enligt kocken.

– En budgetmeny kan starta med en tartar. Det är nötkött, jag vet. Men det går åt väldigt lite, cirka 50 gram per person. Servera med smaksatt majonnäs och något krispigt, lättsaltade potatischips funkar jättebra.

Som varmrätt är förslaget en risotto med svamp.

– Köp med fördel torkad svamp, lägg den i blöt och så har man buljongen direkt.

Victors budgetdessert blir persikor på burk med vaniljglass och/eller vispad grädde.

– Och lite hallon till och då måste man inte köpa dyra färska utan ta en påse i frysen.

Och dricka, champagne hör ju nyår till?

– Ja, men det blir väl inte så budget direkt. Men något bubbligt till förrätten, en Cava eller Crémant. Ett fylligt rött vin till huvudrätten, passar även till risotton. Sen är det ju ändå nyårsafton så ett mousserande sött vin, en Moscato d'Asti, till desserten.

För den som vill ha alkoholfritt förslår han alkoholfri champagne från Richard Juhlin och i stället för vin passar torr alkoholfri cider.

Hur viktig är nyårsmaten egentligen?

– Det väl sällskapet som är viktigast, säger Victor och skrattar.

– Men även enkel mat kan vara väldigt god, det handlar om att smaksätta den.

Själv kommer han att jobba.

– Det är kul att jobba nyår, alla är på ett strålande humör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!