I slutet på förra året kom hovrättens dom i tvisten mellan fjärrvärmebolaget, Solör Bioenergi, och Vadstena kommun. En dom som, liksom i tingsrätten, föll till företagets fördel. Kommunstyrelsens ordförande, Peter Karlsson (M), har flera gånger fått frågan vad tvisten kommer kosta kommunen. Hans svar, efter hovrättens dom, var "tvister kostar pengar".
Till att börja med får kommunen betala Solörs rättegångskostnader. Företaget hade ställt kravet på 5,4 miljoner för tingsrättsförhandlingen och 2,1 miljoner för hovrättsförhandlingen, sammanlagt 7,5 miljoner kronor. Hovrätten ansåg inte att det var skäligt utan sänkte den summan och domen blev istället att kommunen ska betala totalt 3,9 miljoner kronor.
Till det kommer kommunens egna rättegångskostnader. Enligt uppgifter från Vadstena kommun har de anlitat både en advokatbyrå och en konsult. Advokatkostnaden har uppgått till 1,8 miljoner från april 2020 till och med december 2023. Konsulten var inkopplad under 2021 och kostnaden uppgick till drygt 300 000.
Det innebär att tvisten kostar sammanlagt sex miljoner kronor för Vadstena kommun.
Peter Karlsson förklarar att grundtanken i hela ärendet var att få rådighet över anläggningen och genom det kunna sänka fjärrvärmekostnaden för kommuninvånarna. Men både tingsrätten och hovrätten ansåg att klausulen inte var juridisk gällande och dömde därför till Solörs fördel.
Vad händer nu?
– Det innebär att allt rullar på, som det alltid har gjort. Vi har leveransavtal med Solör, ett standardavtal med tre månaders uppsägning. Så det innebär egentligen ingenting.
Men det har kostat flera miljoner. Var tar ni pengarna?
– Det påverkar 2023 års resultat och det förväntas rymmas inom budgeten.
Det kommer inte påverka någon annan verksamhet?
– Nej, det gör det inte.
Var det värt det?
– Ja, absolut. Vi hade ju ett avtal som sa att vi var berättigade att köpa en anläggning för 150 miljoner. Det vore väl, vill jag påstå, fel att inte utnyttja det avtalet. Men när motparten hade något annat så får man ju gå till domstol, så är det, säger Karlsson och återkommer till vikten för en kommun att ha "rådighet över samhällsviktig infrastruktur".
– Jag hade gärna sett en konkurrensutsatt verksamhet på detta. Det vore bra om fjärrvärmen konkurrensutsätts i Vadstena för att få en så anpassad prisnivå som möjligt.
Kommer ni sätta er i avtalsförhandling med Solör nu, för att få ett bättre pris framåt?
– Det får framtiden utvisa.