Nämndens överskott mot budget beror på flera orsaker. En av anledningarna till den positiva siffran är lägre skolskjutskostnader än beräknat. Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, förklarar hur det kommer sig:
– Regionen skickar in en siffra med vad man tänker att skolskjutsarna ska kosta under året. Då budgeterar vi den siffran. På slutet av året visade det sig att det inte alls var så dyrt som regionen hade räknat med, säger han.
– Man gör även köp- och sälj av utbildningsplatser, det innebär också att man tar emot elever från andra kommuner, det gör att vi kan ha en smartare skolorganisation.
De 2,2 miljonerna som "blivit över" går tillbaka till Vadstenas kommunkassan.
I en tjänsteskrivelse förklaras att det positiva resultatet dämpas av gymnasieverksamheten, där kostnaden för särskilt stöd och köp av utbildningsplatser är en miljon högre än budget.
Varför blev det så?
– Vi som kommun kan inte påverka vad gymnasieplatserna kostar. Man får försöka att uppskatta hur mycket kostnaden ska bli, säger Göran Fältgren, och förklarar att detta görs innan man vet vad eleverna valt. Det kan hända att man valt väldigt dyra utbildningar, mot något medelvärde som man ändå får gå på när man budgeterar.
Fältgren är nöjd över resultatet.
– Jag tycker vi hela tiden att vi gör goda resultat. 2020 och 2019 när vi 100 000 eller 200 000 back, på 184 miljoner så är det liksom ingenting. Man måste sätta det i relation.
Håller man trenden Inför 2022?
– Ja det tror jag.