Menssäkrade toaletter i Vadstena – "Det är en mänsklig rättighet"

Iniativtagarna har nu försett skoltoaletter med mensskydd. "Jag kände en stress och oro förut när jag fick mens i skolan", säger eleven Lina.

Mia Hallonsten och Lisa Hermansson tog initiativet att Menssäkra toaletter i Vadstena. Amanda Frode, Lina Ekdahl och Adina Hedeborg går på Petrus Magni skolan i Vadstena och är mycket positiva till lättillgängliga toaletter med mensskydd på sin skola.

Mia Hallonsten och Lisa Hermansson tog initiativet att Menssäkra toaletter i Vadstena. Amanda Frode, Lina Ekdahl och Adina Hedeborg går på Petrus Magni skolan i Vadstena och är mycket positiva till lättillgängliga toaletter med mensskydd på sin skola.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena2024-05-18 10:00

Nyheten i korthet

  • Initiativ har tagits för att skapa "menssäkrade" toaletter i Vadstena, där mensskydd tillhandahålls för att skapa en trygg plats för kvinnor under menstruationen.
  • Denna åtgärd, med initiativ från Mia Hallonsten och Lisa Hermansson, har varit till stor lättnad för elever som tidigare känt stress och oro över att få mens i skolan.
  • Initiativtagarna hoppas att detta kommer att normalisera diskussioner kring menstruation och uppmanar till mer politisk vilja att utöka konceptet.
undefined
"Vi har haft ungdomar som kommit och frågat oss om skydd och det har varit mycket viskande kring mens, säger Lisa Hermansson. "Vi jobbar mycket med barnkonventionen och det är ju en mänsklig rättighet med lättillgängliga mensskydd", säger Mia Hallonsten.

– Det är fortfarande förenat med skam att prata om mens, vilket gör det pinsamt att man exempelvis har blött igenom, säger Mia Hallonsten, samordnare på Vadstena bibliotek, som tillsammans med Lisa Hermansson på Fritidscentum, har tagit initiativet till menssäkrade toaletter i Vadstena.

"Menssäkrad" är ett koncept, tillika namnet på Stockholmsföretaget som grundades i visionen om att rättigheter kopplade till mens ska bli norm. Genom att göra toaletter "Menssäkrade" med mensskydd i en box, rinnande vatten och papperskorg, blir det en trygg plats för kvinnors behov under menstruationen.

undefined
Det sitter ett blått klistermärke på de toaletter som är "Menssäkrade", för att indikera att det finns skydd under menstruationen.

Varför tog ni initiativet i Vadstena?

– Det var en tjej som tyckte vi var så efter här på landet i Vadstena och hon sa; "Va? Har ni inte 'menssäkrat', ska man blöda igenom när man bor i Vadstena? Det här är 2023, häng med nu." De orden tyckte jag räckte, säger Mia Hallonsten.

De sökte pengar från Karin E. Regnstrand stiftelse för att få ihop summan för att menssäkra toaletter på biblioteket, fritidscentrum, kulturskolan och simhallen.

– Det var sedan några elever som sa; "Det är ju på skolan vi blöder mest, ska vi inte ha menssäkrade toaletter där?". Då satte vi även upp boxar på Petrus Magni skolan och Katarinaskolan.

Lisa Hermansson beskriver att många gör egna bindor av papper.

– Det finns en mens-fattigdom bland ungdomar, många har inte råd att köpa bindor och går med hemmagjorda bindor, det är inte så roligt.

undefined
Amanda Frode, Lina Ekdahl och Adina Hedeborg går med sina kompisar Meja Storm och Elsa Säfström på Petrus Magni skola i Vadstena. I sina tillfälliga skollokaler på Birgittaskolan har de nu fått två toaletter menssäkrade.

Vi träffar eleverna Amanda Frode, Meja Storm, Lina Ekdahl, Adina Hedeborg och Elsa Säfström. De går i årskurs nio och berättar om sina mensupplevelser på skolan.

– Om man fick mens i skolan, sprang man runt och frågade kompisar eller hoppades på att skolsköterskan hade öppet, vilket hon inte alltid hade, säger Elsa Säfström.

– Det var en stress, man fick leta efter en lärare eller kompisar och fråga dem, säger Adina Hedeborg.

– Jag kände en stress och oro förut när jag fick mens i skolan, att hinna till toaletten eller hitta skydd, beskriver Lina Ekdahl.

undefined
Menssäkrade toaletter har en box med bindor och tamponger, rinnande vatten och papperskorg.

Vad betyder det för er att det nu finns skydd på skolans toaletter?

– Det är enkelt, smidigt och en lättnad nu. Man behöver inte tänka efter, det bara finns där. I bland kommer mensen bara helt plötsligt och då är det jättebra att det finns på skoltoaletten, säger Adina Hedeborg.

Lina Ekdahl beskriver att det nu blivit en större förståelse och öppenhet runt ämnet mens generellt.

– Det är lite lättare att prata om det när det finns för alla på toaletterna, man kan vara mer öppen om det.

undefined
Amanda Frode, Lina Ekdahl och Adina Hedeborg, Meja Storm och Elsa Säfström upplever att de har mindre stress och oro när det finns toaletter försedda mensskydd.

Varför är det så svårt att prata om?

– Vi pratade om mens på någon enstaka lektion i mellanstadiet, säger Amanda Frode. Sedan hade vi sex- och samlevnad på biologin i åttan, men man borde prata mer än så.

De upplever att killar har bristande kunskap om mens.

– I mellanstadiet fick tjejer och killar gå in i separata rum för att prata om kroppen, men det borde vara gemensamt i helklass så alla får samma information. Det blir då mer normaliserat och inte så mycket tabu, säger Amanda Frode.

Initiativtagarna håller med.

– Ju mer man pratar om det desto bättre är det. Hälften av befolkningen blöder ju, säger Mia Hallonsten.

Om mensskydd finns hos skolsköterskan, räcker inte det?

– Det är på toaletten det behövs och det är inte alltid som skolsköterskans dörr är öppen. Det är även tydligt med ett klistermärke på dörren där det står "Menssäkrad".

Boxarna fylls på kontinuerligt med material av Mia Hallonsten och Lisa Hermansson.

undefined
På Vadstenas skoltoaletter finns nu både bindor och tamponger.

Hur kommer det se ut framåt?

– Vi ser det som en start och att man får upp ögonen, att alla förstår att det är en mänsklig rättighet med lättillgängliga mensskydd. Vi vill ha fler boxar och tycker det borde finnas en politisk vilja. Vi skulle kunna söka mer pengar, men det här är ju något större än att bara sätta upp en låda på väggen, säger Mia Hallonsten.

Johan Wernström, bildningschef på Vadstena kommun, är positiv till initiativet.

Hur ser du på möjligheten att skolan skulle kunna ta över ansvaret för boxarna?

– Det är ingen dum idé och en god tanke.

Pengarna som de fått kommer räcka året ut, sedan är de slut.

– Inför nästa år gör vi en utvärdering och tittar på vad det skulle kosta att fortsätta. Vi bestämmer då om vi söker nya projektmedel eller hittar pengar ur egen kassa inför 2025. Initiativtagarna har nu fått i uppdrag att räkna på kostnader och omfattning.

Är det här något som Vadstena vill satsa på framåt?

– Ja, jag är positiv till initiativet och om det faller bra ut så kommer jag lyfta frågan vidare.

undefined
Blått klistermärke på dörren är en indikator på "Menssäkrad" toalett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!