- Lite svårt när man har varit ute och druckit öl och kommer hem och ska leta efter ytterdörren, skojar Helmut Spiehs.
Hans företag Santer i Österrike har tillverkat de träelement som huset är uppbyggt av. Samma element finns i elva nya radhus i Borensberg.
Träet ligger kors och tvärs i väggar, golv och tak som är helt massiva. Träets isoleringsförmåga är tillräcklig. Är det kallt använder man bara tjockare element. Lärkträ i de tjockaste elementen och gran i de tunnare.
- Träet lagrar mängder med vattten och ger därför ett behagligt klimat, påstår Helmut Spiehs.
Väggarna invändigt kan vara som de är, om man gillar det. Utvändigt kan man också göra som man vill, exempelvis klä med sten som i Spanien.
Radhusen i Borensberg monterades på en dag. Första huset tog från kl 6 till kl 22, sista var klart kl 15.
Varför är trä inte ett självklart materialval i vårt skogrika land? Det finns en rad förklaringar.
Trä är inte billigare än andra konstruktionsmateriel som stål, betong eller lättbetong. Om träet ska kunna konkurrera måste därför installationerna förenklas.
Trä som konstruktionsmaterial i större hus har varit förbjudet i över hundra år från 1874 ända fram till 1995. Det har även inneburit att det inte blivit någon forskning och utbildning om träbygge.
Det har funnit tveksamheter kring hur ljudisolerade trähus blir. Just nu pågår ett fullskaleförsök i Skänninge där man mäter buller i en lägenhet. Den är identisk med de lägenheter som Riksbyggen vill uppföra i ett hus i Hagsätra i Stockholmstrakten.
Försöket har visat att ljusklass B går att nå i den här typen av hus vilket betyder att gällande myndighetskrav är uppfyllda.
Brandnormerna är fortfarande ett problem. Det framgick inte minst vid ett seminarium för byggfolk som Vadstenaföretaget Ekologi Byggarna höll i förra veckan.
- Om brandmyndigheten kräver sprinkler tror folk att det är farligt att bo i trähus, sade en av deltagarna. Det är ett jätteproblem.
- Det finns ingen lagstiftning om stoppning i soffor, långt farligare vid en brand än träet i huset, påpekade en seminariedeltagare.
För att få ändrade bestämmelser krävs ett fullskaleförsök, var uppfattningen. Man får helt enkelt elda upp ett par hus i olika material för att se vad som händer.
Staten är med och uppmuntrar träbyggandet. Av skogens tillväxt på 100 miljoner kubikmeter årligen avverkas mellan 75 och 80. Av detta går 16 miljoner kubikmeter till sågverk varav 11 går på export. Det finns alltså utrymme för att ta tillvara mer av tillväxten och förädla träet ytterligare.
Hur länge håller trähus?
- Det krävs vederhäftiga livscykelanalyser gjorda av oberoende analytiker innan trähusbyggandet kan gå i gång på allvar, anser Tomas Nord på näringsdepartementet.
Fler trähus skulle kunna ge många positiva bieffekter, om man får tro honom. Det handlar om ökad konkurrens på byggmarknaden, miljö- och klimatfördelar som lägre energiförbrukning, regional utveckling och ökad förädling, det vill säga större export.
Men innan trä blir ett självklart val för byggare måste det till fortbildning och det måste finnas demonstrationsobjekt, hus att lära av.
- Demonstrationshusen får inte gå fel, det har vi inte råd med, säger Tomas Nord.
I Sundsvall planeras ett femvåningshus i trä nära vatten, och i Växjö planeras en hel trästadsdel med 1 000 lägenheter. Fler exempel finns.
Ekologi Byggarna i Vadstena samarbetar med sågverket Baro Wood i Åtvidaberg, byggföretaget Stångebro Bygg i Linköping, Aix arkitekter i Stockholm och med det österrikiska Santer Holz Bau i den så kallade Massivträgruppen. Staten bidrar genom Nutek till detta utvecklingsarbete.
- Vi vill starta en fabrik för att tillverka träelement. Men först måste det finnas en marknad, säger Kicki Torstenssson, hos Ekologi Byggarna.
Österrikarna är med på noterna. Deras affärer har vuxit mycket snabbt.