Svärmen slog sig ner på Stora Torget i Vadstena

Marika Söreskog gjorde en upptäckt på en parkbänk utanför sin butik i Vadstena under tisdagen, en bisvärm hade slagit sig på en parkbänk. En svärmfångare tillkallades.

Marika Söreskog upptäckte en bisvärm bakom en parksoffa på Stora Torget på tisdagseftermiddagen.

Marika Söreskog upptäckte en bisvärm bakom en parksoffa på Stora Torget på tisdagseftermiddagen.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena2024-07-03 18:30
undefined
Bisvärmen hade placerat sig bak på ett ryggstöd, vilket var ganska svårupptäckt.

– Det är ju lite läskigt, det kan ju vara någon som sätter sig utan att se alla bin, säger Marika Söreskog. 

Hon ställde ut en varnande skylt på bänken så att förbipasserande kunde se att den centralt belägen parkbänken på Stora Torget hade fått besök av en bisvärm.

undefined
Marika Söreskog upptäckte en bisvärm bakom en parksoffa på Stora Torget på tisdagseftermiddagen.

Snart blev svärmfångaren Haki Imamovic från Mantorp underrättad via svärmtelefonen, vilket är en tjänst som Sveriges Biodlares Riksförbund har, dit man kan vända sig som biodlare för att hjälpa allmänheten som fått besök av en bisvärm. Han begav sig till platsen. 

undefined
En bisvärm placerade sig på en parkbänk i Vadstena.

Varför svärmar bin?

– Det brukar vara under några veckor runt midsommar. Det är varmt, de har mycket mat i kupan och drottningen lägger många ägg. Det blir för trångt och drottningen drar iväg med hälften av samhället för att hitta en ny boplats, säger Haki Imamovic som har hållit på med bin sedan han som nioåring hjälpte sin farmor med bisamhällen i Bosnien.

När bina har svärmat och lämnat kupan slår de sig ofta ner på en temporär plats innan de så kallade "spejarbina" har hittat en ny bostad. Det kan ta någon timme eller några dagar innan de hittar en ny plats.

undefined
Svärmfångaren Haki Imamovic gör sig redo att ta bort svärmen från parkbänken på Stora Torget i Vadstena.

 

undefined
Haki Imamovic undersöker om alla drottningen är med i lådan, om hon inte är det måste proceduren göras om.

 

undefined
När bin har svärmat är de ganska lugna då de ätit upp sig inför resan från kupan. Men om det dröjer innan de hittar ett nytt hem kan de bli hungriga och aggressiva.

Finns det någon risk att de sticks?

– De har laddat sig fulla med honung innan de flyger ifrån sin kupa och är inte så intresserade av att stickas mer än i nödfall. Men har de svärmat länge och inte hittat någon ny boplats så kan de vara hungriga och ilskna.

Haki Imamovic anlände till Stora torget med skyddskläder och en stor kartong. Han påbörjade arbetet med att fösa ner bina i kartongen och försöka få med drottningen.

– Man sätter en papplåda under svärmen och borstar ner dem i lådan. Sedan får man avvakta och se om bina flyger till lådan, då vet man att drottningen är där. Om hon inte är det så får man göra om samma sak en gång till.

undefined
Martin Karlsson från Skänninge gör sig redo med skyddsutrustning. Ha ska frakta hem lådan med svärmen i sin bil.

Över torget kom Martin Karlsson från Skänninge gåendes. Han hade sett ett inlägg om Vadstena-svärmen på sociala medier och begav sig dit. Hans två egna samhällen dog i vintras och han ville gärna ta med sig denna svärm hem till sig. Han var redo med skyddskläder och en låda. Haki erbjöd honom att ta över svärmen.

– Jag har förberett hemma för att ett nytt samhälle och hoppas de här vill stanna, jag får vara extra snäll, skrattar han. De ska få lugna ner sig lite, sedan kommer jag hälla ner dem i min kupa. Det känns jättekul.

undefined
Martin Karlsson ser fram emot ett nytt bisamhälle att ta hand om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!