Marianne finkammar kyrkans lokaler

Vadstena har fått ny kyrkoherde. Det innebär storinventering, där alla inventarier i kyktor och församlingshem ska gås igenom. Marianne Andersson gör jobbet.

Konfirmandbild från Herrestad, 1938.

Konfirmandbild från Herrestad, 1938.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2019-02-27 10:00

Enligt kulturminneslagen ska kulturhistoriskt värdefulla inventarier som hör till kyrkobyggnader eller liknande, förvaras och vårdas väl. I Vadstena pastorat är det Marianne Anderson som har hand inventeringen. Hon har arbetat 41 år i Vadstena pastorat, med olika arbetsuppgifter genom åren.

Förvaltningsassistent Marianne Anderson har sedan slutet av 2018 arbetat med att inventera pastoratets kyrkor och församlingshem.

– Vi går igenom alla kyrkors och församlingshems inventarier. Allt enligt kulturminneslagen. Varje församling ska föra inventarieförteckning över alla våra kyrkliga inventarier som vi har.

I skriften Tingens ordning, som är riktlinjer och råd för kyrkans inventarieförteckning, kan man läsa följande: "Det är en nationell angelägenhet att skydda och vårda vår kulturmiljö. Ansvaret för detta delas av alla". Det är då kyrkoherden och utsedd inventarieansvarig som har ansvaret för att en inventarieförteckning finns. Vården av inventarierna faller också på dem. Skriften berättar vidare om varför en inventarieförteckning är viktig, vad lagen säger, vad som tas med och så vidare.

– Jag har 35 pärmar med inventarier. Med bilder på alla sakerna också, säger Marianne Anderson.

– Man får gå igenom dem med jämna mellanrum. Egentligen vart sjätte år och när någon som är ansvarig avgår. Det var just det som hände nu när vi hade kyrkoherdebyte. Torbjörn Ahlund gick och Magnus Svensson kom som ny kyrkoherde. Det är kyrkoherden som är ansvarig. Sedan är det en utsedd kyrkvärd i varje församling också har inventarieansvar. Vi är ju två församlingar så det finns en i Vadstena och en i Dal.

De kyrkliga inventarier som avses är till exempel brudkronor, dopkärl, nattvardskärl, textilföremål, träföremål som kors, krucifix samt vad som betecknas som övrigt material: böcker och tavlor.

– Textilier finns ju hur mycket som helst, kommenterar Marianne.

Vid inventering kontrollerar man att alla saker finns kvar från tidigare förteckningar, vilket skick föremålen är i och så vidare.

– Det är alltid någonting som behöver renoveras eller pensioneras. Saker blir ju utslitna också, säger Marianne och visar en bild på en altarring som är i behov av att kläs om.

Man har hittills inte haft någon ordentlig inventarieförteckning över församlingshemmen i pastoratet vilket Marianne arbetat med.

Är inventeringen klar nu?

– Inte riktigt. Jag har några församlingshem kvar.

Exempel på kyrkliga inventarier

Metallföremål: Brudkronor, dopkärl, kollektbössor, kors och krucifix, kyrkklockor, ljuskronor, ljusstakar, nattvardskärl.

Textilföremål: Bårtäcken, dukar, kalkkläden, kollekthåvar, kormattor, mässhakar, predikstolskläden, stolor.

Träföremål: Kistor, kors och krucifix, lösa altaren, lösa detaljer från äldre inredning, träskulpturer, vapensköldar.

Övriga material: Banér, böcker, dopfuntar, sorgfanor, tavlor.

Källa: Tingens ordning, riktlinjer och råd för kyrkans inventarieförteckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om