Många chefsbyten oroar vårdpersonal

Återkommande chefsbyten inom Vadstenas äldreomsorg oroar personalen på Vättergårdens fem avdelningar. I ett öppet brev till politikerna krävs åtgärder mot utvecklingen.

Brev. Personalen på Vätterngården har skrivit ett öppet brev till Vadstena kommuns politiker.

Brev. Personalen på Vätterngården har skrivit ett öppet brev till Vadstena kommuns politiker.

Foto: MVT/arkiv

VADSTENA2018-04-06 20:00

Brevet är riktat till "samtliga politiker i Vadstena kommun" och är anonymt undertecknat av "Personal på Vätterngårdens samtliga avdelningar", med tillägget att en namnlista även kan lämnas.

Personalen påpekar de varit utan chef i omgångar, den senaste har sagt upp sig och man ser allvarligt på att behöva byta chef igen. Som orsaker till avhoppen spekuleras det i för stor arbetsbörda för chefen och dålig stöttning från ledningens sida.

Socialnämndens ordförande Magnus Gustafsson (S) ser i sin tur allvarligt på personalens oro, men hoppas att situationen på Vätterngården ska stärkas upp när nu den avhoppade chefen de facto ska ersättas med två chefer.

– Vi har haft annons ute och socialchefen börjar intervjua inom kort. Vätterngården har ett 60-tal medarbetare och det kan vara en för stor arbetsbelastning för bara en chef, säger Gustafsson.

I så fall blir det också en återgång till ett tidigare ledningsförhållande på äldreboendet.

I personalskrivelsen påpekas vidare att flera andra enhetschefer valt att säga upp sig i Vadstena kommun.

"Vad gör ni för att hålla våra kompetenta chefer kvar i kommunen?" och "hur påverkas chefsbytena kvaliteten och patientsäkerheten?" är några av många frågor som ställs i skrivelsen.

Magnus Gustafsson konstaterar att brevet är adresserat till "politiker" och menar att det från den horisonten inte alltid går att ha detaljkunskap i verksamhetsfrågor:

– Det finns heller inga enkla svar. Motsättningar kan ligga till grund för att chefer slutar, eller att man lockats av en tjänst i en annan kommun. Och det här gäller även personal i övrigt, vill jag tillägga. Det är gott om jobb inom äldrevården och därför också en stor rörlighet på den marknaden.

– Och vad gör man sedan åt det? Ja, inte heller det är så lätt att besvara. Visste vi svaret skulle inte kommunerna hamna i sådana här situationer. Vi är inte ensamma om det.

Samtidigt nämner han att det finns ett bra tillfälle inom kort att ytterligare ventilera den här typen av frågor. Den 8 maj ska socialnämnden tillsammans med personal ägna en heldag åt äldreomsorg.

Magnus Gustafsson är däremot inte särskilt orolig för att de boende ska märka av eller direkt drabbas av chefsbyten.

– Nej, där litar jag på den höga kompetens hos dem som utför själva vården och omsorgen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!